Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Севастополь і Сирія: в Росії захотіли обмінюватися туристами


Депутати Держдуми Росії Дмитро Бєлік (крайній праворуч) і Дмитро Саблін (другий зліва) на зустрічі з президентом Сирії Башаром Асадом (в центрі), 17 січня 2019 року
Депутати Держдуми Росії Дмитро Бєлік (крайній праворуч) і Дмитро Саблін (другий зліва) на зустрічі з президентом Сирії Башаром Асадом (в центрі), 17 січня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Депутат Державної думи Росії від анексованого Севастополя Дмитро Бєлік розповів, що обговорював із сирійським диктатором Башаром Асадом можливість «налагодити пасажиропотік між Севастополем і Тартусом для обміну туристами».

Я вже й не знаю, чого в цій заяві пана Бєліка більше – цинізму чи дурості. Добре, я не розповідатиму йому, як Севастополь після російської анексії поступово втрачає навіть той туристичний потенціал, який був у нього до приходу окупантів, і перетворюється на провінційну військову базу з кланами московських «комісарів» і «ветеранів» спецоперації із захоплення Криму, які конкурують за «потоки». Але в цьому місті поки що хоча б війни немає! А Тартус?

Я на все життя запам'ятав діалог із однією жінкою-депутатом Державної думи Росії, яка після поїздки в Косово (тоді ще ця територія перебувала під контролем Белграда) щиро здивувалася моєму зауваженню, що в краї проживає численна албанська більшість, а етнічних сербів там усього кілька відсотків. Ну добре, можна не помітити албанців, надзвичайного стану, конфлікту – але це, виявляється, ще не пік необізнаності російських депутатів. Тому що війну – справжнісіньку війну – теж можна не помітити!

Їм, виходить, усе одно, з якою «гарячою точкою» «обмінюватися туристами», – аби вважалося, що Кремль виграв чергову війну

Якщо подивитися на карту Сирії, сьогодні вона виглядає клаптиковою ковдрою етнічного та релігійного конфлікту. Навіть у районах, відвойованих армією Асада за допомогою Росії й Ірану, районах, «відпрасованих» російською авіацією і «зачищених» головорізами з «Хезболли» і Корпусу вартових ісламської революції, зберігається висока ймовірність нових збройних виступів проти остогидлої диктатури. І ось у цю країну Дмитро Бєлік хоче відправляти туристів, яких ще нещодавно боялися відправляти до Єгипту або Туреччини. Сирія точно безпечніша, ніж Єгипет чи Туреччина? Чи мені здалося?

Можна, звичайно, було б написати, що російська пропаганда не має кордонів. Але, схоже, кордонів не має байдужість російських можновладців до своїх співвітчизників. Їм, виходить, усе одно, з якою «гарячою точкою» «обмінюватися туристами», – аби вважалося, що Кремль виграв чергову війну і зберіг при владі чергового диктатора.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG