5 березня 2020, 19:17

Незалежного прокурора не можна примусити. Його можна лише звільнити.

Я не знаю, яке буде рішення парламенту, але користуючись нагодою хочу звернутися до людей, до кожного українця.

28 років українська прокуратура була інструментом тиску та політичних репресій. В цьому залі є люди, які відчули це на собі.

28 років ця інституція не мала жодної довіри людей.

28 років прокуратура була джерелом власного збагачення для обраних. Як результат – олігархи в прокурорських погонах.

Ми робимо реформу прокуратури, яка, я вірю, вже увійшла в історію України.

Ніколи раніше за 28 років прокуратура не зазнавала такого масового очищення та оновлення. 729 прокурорів ГПУ, які не пройшли тест на фаховість та доброчесність, були звільнені нами.

Ті, хто залишився стали вдвічі більше цінувати свою професію. Вперше за 28 років вони відчули незалежність – їм не надають незаконних вказівок. Всього третій місяць з цих 28 років нова прокуратура живе за законом. І саме тому я стою в цій залі і саме тому стоїть питання моєї відставки. Через те, що ті кого ми позбулися, хочуть повернутись і жити далі як звикли за ці 28 років.

РЕЗУЛЬТАТИ

Отож, що зроблено за ці 3 місяці життя за законом?

Давайте почнемо з катувань. Ви чули, щоб правоохоронців судили за катування? За три місяці ми відкрили 27 справ, 7 правоохоронців притягнули до відповідальності за знущання та катування співгромадян.

Ви коли небудь чули щоб за незаконну вирубку та продаж лісів когось притягнули до відповідальності? Ні, і я не чув. Але за три місяці життя за законом ми відкрили більше 3 тис кримінальних справ, притягнули більше 60 осіб до відповідальності, в тому числі керівників лісгоспів, в судах вже 300 обвинувальних актів. А скільки лісу ми зберегли навіть не можу сказати.

Скільки людських доль зламав незаконний гральний бізнес? Цієї статистики навіть немає, бо за кожним гральним закладом стояв або прокурор, або поліцейський. За три місяці життя за законом ми припинили діяльність більше тисячі незаконних гральних закладів, це означає, що ми вберегли сотні тисяч людських доль.

А тепер про гроші, про вкрадені гроші в українців. За три місяці життя за законом ми притягнули до відповідальності власників 12 банків, вони вкрали у вас 13 млрд грн ваших грошей і вивели їх в офшори. Практично всі ці кримінальні справи були продані і закриті. Ми знайшли ці гроші і ми їх повернемо, бо ми знаємо як це зробити.

Всі ці злочини були б неможливі без корупціонерів. Політики хочуть посадок топ-корупціонерів. А прості люди вимагають справедливості там, де вони живуть і працюють. Їх запит на справедливість – припинити щоденні побори місцевих феодалів та князьків. За три місяці життя за законом ми відкрили 1200 справ проти корупціонерів, очікують на суд майже 900 осіб. Щойно ми затримали підполковника ДСНС, який брав хабарі з підприємців за те, щоби не помічати порушення пожежної безпеки. Наслідок цього ми бачили минулого року в Одесі, коли загинули люди. Ми вперше в історії України притягнули до відповідальності очільника обласного ДСНС за недбалість, яка призвела до загибелі людей.

Запит на справедливість – це не лише посадки. Наші прокурори повертають українцям захоплені землі, ліси, майно, підприємства. За 3 місяці життя за законом прокурори повернули 29 елеваторів, 10 тис га земель та повернули до бюджету більш ніж 5 млрд гривень. Тільки в Затоці, біля моря, де відпочивають українці, ми повернули 48 земельних ділянок.

Майдан. Ми не втратили жодної справи. Ми не втратили жодного дня розслідування. І досі майже кожного тижня ми відправляємо до суду справу. І це через 6 років.

Ми створили спеціальний Департамент, який збирає та передає до Міжнародного кримінального суду та національних судів докази збройної агресії Росії. Зафіксовано більше 10 тис воєнних злочинів. Ми притягнули до відповідальності за злочини пов'язани з війною 86 осіб, 40 очікують на суд і 27 відбувають покарання.

Біллю війни є небойові втрати. Люди, які пройшли війну і навіть ті, які є в цьому залі, знають, що це таке. Ніхто ніколи не хотів цим займатись. Ми створили спеціальний підрозділ, які працює з рідними загиблих для встановлення істини та справедливості.

І на сам кінець. Ця постанова побудована на відвертій брехні та маніпуляції. Але для мене найкращою оцінкою та відповіддю цій постанові є лист батька Катерини Гандзюк, у якого нарешті з'явилась надія, що вбивці його доньки будуть покарані.

Незалежного прокурора не можна примусити. Його можна лише звільнити.

Податкова амністія – мир палацам, війна – хатам

Вчора парламент ухвалив закон про податкову амністію. Ще коли Зеленський не був президентом, я переконував його, що це погана ідея. Закон передбачає добровільне декларування доходів, з яких не сплачені податки та наступне посилення податкового контролю за сплатою податків...

Закон про боротьбу з олігархами – паперовий тигр.

Замість системних реформ у сфері правосуддя, законодавства про монополії, посилення незалежності медіа та захисту журналістів, замість удосконалення, а не нищення антикорупційного законодавства, українцям пропонують чергову імітацію боротьби з новими "класовими ворогами" – "олігархами"...

Публічні війни між керівниками державних інституцій повертаються?

Другий день Україна та її міжнародні партнери спостерігають за публічною війною між Генеральним прокурором та його заступником – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури...

Зеленський перетворюється на Порошенка?

Однією із найбільших проблем президента Петра Порошенка було те, що він часто говорив неправду. Особливо прикро це було чути від наших іноземних партнерів...

Незалежного прокурора не можна примусити. Його можна лише звільнити.

Я не знаю, яке буде рішення парламенту, але користуючись нагодою хочу звернутися до людей, до кожного українця. 28 років українська прокуратура була інструментом тиску та політичних репресій...

Чому важлива міжнародна підтримка в реформі прокуратури?

Починаючи з осені 2019 року ми змінюємо прокуратуру та робимо її прозорою, зрозумілою та вартою довіри людей. Ми провели атестацію прокурорів Генеральної прокуратури та створили Офіс Генерального прокурора...