Airbus навчила пасажирські літаки самостійно злітати і сідати (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Airbus навчила пасажирські літаки самостійно злітати і сідати (відео)

Технології&Авто
1484
Сучасні системи автопілотування дозволяють підтримувати курс літака в заданому напрямку. Між тим зліт і посадка, що є одними з найскладніших етапів польоту, досі здійснюються в ручному режимі.
Компанія Airbus відзвітувала про успішні випробування ШІ, який здійснив кілька злетів і посадок без участі людини.
Авіалайнер Airbus A350-1000 зробив шість вдалих польотів, покладаючись на систему зовнішніх камер. Повідомляється, що чотири рази ШІ зміг самостійно злетіти і п’ять разів приземлитися без участі людини. В якості страховки весь цей час в кабіні перебували кваліфіковані льотчики-випробувачі, здатні перехопити управління в надзвичайній ситуації.
Відомо, що навчання нейромережі проводилося на 450 відеозаписах. ШІ навчився розпізнавати аеродроми, світлову індикацію і розмітку. Розробка системи здійснюється силами Airbus в рамках проекту Autonomous Taxi, Takeoff and Landing (ATTOL). Випробувальні польоти проводилися в аеропорту Тулуза-Бланьяк на півдні Франції починаючи з січня 2020 року.
Airbus вважає, що впровадження подібної системи дозволить підвищити безпеку польотів, розвантажити пасажиропотік за рахунок скорочення інтервалів між зльотами і посадками, а також повністю автоматизувати перевезення пасажирів.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас