Питання організації оформлення та видачі Міністерством закордонних справ, дипломатичним представництвом чи консульською установою України довідки, що підтверджує [...]
Постанова Кабінету Міністрів України; Порядок, Форма типового документа, Заява, Запит, Журнал, Довідка від 27.12.20191130
Документ 1130-2019-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 27.12.2019
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 31.12.2019. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 27 грудня 2019 р. № 1130
Київ

Питання організації оформлення та видачі Міністерством закордонних справ, дипломатичним представництвом чи консульською установою України довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності

Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок оформлення та видачі Міністерством закордонних справ, дипломатичним представництвом чи консульською установою України довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності, що додається.

Прем'єр-міністр України

О.ГОНЧАРУК

Інд. 27




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2019 р. № 1130

ПОРЯДОК
оформлення та видачі Міністерством закордонних справ, дипломатичним представництвом чи консульською установою України довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності

1. Цей Порядок відповідно до Указу Президента України від 13 серпня 2019 р. № 594 “Питання спрощення набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали (беруть) участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони України, та громадянами Російської Федерації, які зазнали переслідувань через політичні переконання” встановлює процедуру оформлення та видачі МЗС, дипломатичним представництвом чи консульською установою України довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності (далі - довідка).

2. Довідка видається громадянам Російської Федерації (далі - заявники) за місцем проживання заявника на території України або за місцем постійного проживання в іншій країні для оформлення в установленому порядку набуття громадянства України.

3. Опрацювання клопотань заявників щодо видачі довідок здійснюється посадовими особами МЗС, дипломатичного представництва чи консульської установи України (далі - уповноважені особи).

4. Процедурні питання щодо організації видачі довідок визначаються МЗС.

5. Для оформлення та видачі довідки заявник, який проживає на території України на законних підставах, подає заяву МЗС за формою згідно з додатком 1.

Заявник, який постійно проживає за кордоном, подає зазначену заяву дипломатичному представництву чи консульській установі України в країні свого постійного проживання.

6. До заяви додаються:

1) одна кольорова фотокартка розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

2) копія паспортного документа;

3) копія документа, що підтверджує проживання в Україні на законних підставах або постійне проживання в іншій країні;

4) один з таких документів, що підтверджують факти наявності переслідувань через політичні переконання у країні своєї громадянської належності:

документ, складений судовими/правоохоронними органами Російської Федерації;

документ, складений міжнародними судовими органами;

висновок міжнародних правозахисних організацій;

рішення суду України;

заяви, подані заявником або його законним представником до судових/правоохоронних органів Російської Федерації, міжнародних судових органів, що підтверджують/відображають факти переслідування або незаконного утримання з політичних мотивів проти України;

матеріали засобів масової інформації, що підтверджують громадську чи професійну діяльність заявника, спрямовану на підтримку України та її громадян у боротьбі з агресією Російської Федерації проти України;

матеріали, що підтверджують публічне засудження окупації Автономної Республіки Крим, дій Російської Федерації на території окремих районів Донецької та Луганської областей, що грубо порушують принципи та норми міжнародного права, або політики Російської Федерації, притягнення особи до юридичної відповідальності за такі дії тощо;

інші матеріали, які свідчать про підтримку України та її громадян у боротьбі з агресією Російської Федерації проти України.

7. Документи, видані уповноваженими органами іноземної держави, повинні бути легалізовані, якщо інше не передбачено законом чи міжнародним договором України, та подані разом з нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

8. Подання заяви та документів здійснюється заявником особисто.

9. У день отримання заяви та документів, передбачених пунктом 6 цього Порядку, уповноважена особа здійснює їх перевірку на відповідність вимогам пункту 7 цього Порядку.

10. У разі коли подані документи не відповідають вимогам пункту 7 цього Порядку, вони повертаються заявнику для усунення виявлених недоліків.

11. Отримані дипломатичним представництвом чи консульською установою України заява та документи заявника, який постійно проживає в іншій країні, надсилаються МЗС через систему електронної взаємодії виконавчої влади протягом одного робочого дня.

12. Отримані МЗС заява та документи протягом п’яти робочих днів надсилаються разом із запитом, що оформлюється на бланку МЗС за формою згідно з додатком 2, МВС, ДМС, Адміністрації Держприкордонслужби, СБУ для проведення перевірки підстав, за наявності яких заявнику може бути відмовлено в оформленні довідки.

Державні органи, зазначені в абзаці першому цього пункту, здійснюють відповідну перевірку та інформують МЗС про результати протягом п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

13. Рішення про оформлення довідки або про відмову в оформленні довідки ухвалюється МЗС з урахуванням результатів проведених перевірок. Рішення реєструється у журналі реєстрації прийнятих МЗС рішень щодо оформлення/відмови в оформленні довідки за формою згідно з додатком 3.

14. Підставами для відмови в оформленні довідки є:

1) вчинення заявником дій, які суперечать інтересам національної безпеки;

2) подання заявником завідомо неправдивих даних або підроблених документів;

3) причетність заявника до терористичної діяльності, вчинення ним злочину проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, воєнних та інших тяжких злочинів, а також в інтересах забезпечення національної безпеки.

15. Ухвалення МЗС рішення про оформлення довідки або про відмову в оформленні довідки здійснюється у місячний строк з дня надходження документів.

У разі необхідності проведення державними органами додаткових перевірок щодо заявника строк розгляду клопотань щодо оформлення довідок може продовжуватися на період до одного місяця.

16. Інформація про прийняте рішення доводиться МЗС або дипломатичним представництвом чи консульською установою України до відома заявника протягом п’яти робочих днів.

17. Довідка за формою згідно з додатком 4 оформлюється на бланку дипломатичного представництва чи консульської установи України / МЗС та видається МЗС заявникам, які на законних підставах проживають в Україні, та дипломатичним представництвом чи консульською установою України - заявникам, які постійно проживають в іншій країні.

18. Видані довідки обліковуються у журналі за формою згідно з додатком 5.




Додаток 1
до Порядку

ЗАЯВА


Додаток 2
до Порядку

ЗАПИТ
щодо перевірки підстав, за наявності яких заявнику може бути відмовлено у видачі довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності


Додаток 3
до Порядку

ЖУРНАЛ
реєстрації прийнятих МЗС рішень щодо оформлення/відмови в оформленні довідки, що підтверджує переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності


Додаток 4
до Порядку

ДОВІДКА,
що підтверджує факти переслідувань через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності


Додаток 5
до Порядку

ЖУРНАЛ
обліку в МЗС/ЗДУ довідок, що підтверджують переслідування через політичні переконання громадянина Російської Федерації у країні своєї громадянської належності



вгору