Повернену до України реліквію родини Скоропадських експонують в історичному музеї

09 травня 2019 13:21 |



7 травня 2019 р. в Національному музеї історії України урочисто відкрилась виставка «Повернення», присвячена іконі «Богородиця Володимирська» (ХVІІ ст.
), реліквії родини Скоропадських.


У 1918 р. вона була вивезена родиною гетьмана Скоропадського з собою до екзилу. Весь цей час ікона зберігалася в родині Павла та Олександри Скоропадських, спочатку в Німеччині, а згодом у їхньої молодшої доньки Олени Отт-Скоропадської у Швейцарії, в містіЦоллікон. Лише на початку 2019 року зусиллями українського колекціонера Ярослава Голдуна ікона повернулась в Україну.

Ікона належить до строганівської школи іконопису (дошка, левкас, темпера), оздоблена срібними з позолотою шатами невідомого майстра (Волинь, XVII ст.).

Куратор виставки  – Олена Походяща, кандидат історичних наук, заступник головного зберігача фондів НМІУ. Партнер – український колекціонер Ярослав Голдун.

Тетяна Сосновська, генеральний директор Національного музею історії України, відкриваючи виставку,насамперед подякувала пану Ярославу Голдуну за активну громадянську позицію, а також його родині за підтримку.

«Експертна оцінка цієї ікони, здійнена нашим фахівцем, була непростою, але цікавою. Прагнення показати українській спільноті цю реліквію в музейників та колекціонера було спільним. Перед нами – намолена ікона, яка має велику духовну силу. Виставкою ми привертаємо увагу, що цінні артефакти повертаються в Україну», –сказала генеральний директор НМІУ.

За її словами, пан Ярослав хвилювався, щоб під час аукціону йому не перейшли дорогу російські колекціонери.

«Дякуючи Божому сприянню, ця ікона повернулася в Україну. Хочу, щоб ця виставка стала поштовхом до добрих справ для кожного з нас, щоб вона спонукала до дбайливого ставлення до старовинних речей, які несуть родинні спогади. Теплий дотик руки представників родини Скоропадських ця ікона на собі відчувала», – зазначила пані Тетяна.

Гендиректор НМІУ підкреслила, що науковці НМІУ готові надалі досліджувати ікону Богородиці з дозволу її власника, колекціонера Ярослава Голдуна.

Ярослав Голдун, львівський колекціонер, власник ікони Богородиці,переконаний, що в колекціонуванні сакральних цінностей випадковостей не буває і розповів історію повернення ікони в Україну:«Цю ікону я помітив на аукціоні в Женеві. Наймолодша донька гетьмана Павла Скоропадського, Олена Отт-Скоропадська, в 2014 р. померла в Швейцарії, а вже в 2018 р. святий образ виставили на продаж нащадки. Ікона постійно перебувала в цій відомій українській родині. Павлу Скоропадському не вдалося повернутися на батьківщину, і мені дуже хотілося, щоб ця релікція повернулася. Адже всі державтотворчі нації дбають про те, щоби їх реліквії були пошановані».


Шанси на повернення ікони в Україну були невеликими, зізнається колекціонер, адже під час придбання творів іконопису домінують колекціонери з інших країн, зокрема з Росії. Проте йому вдалося перемогти на аукціоні і повернути старовинну ікону «Богородиця Володимирська» на батьківщину.

«Сьогодні я радий представити реліквію родини Скоропадських в Національному музеї історії України»,– зі зворушення сказав колекціонер.

Важливість події, що відбулася в НМІУ, підкреслив голова парламентського комітету з культури і духовності Микола Княжицький: «Сьогоднішній наш захід присвячений цінностям. Є враження, що ми їх втрачаємо, що увесь наш простір заполонили цинізм і безвідповідальність. Але це не так. Коли ми бачимо ікону, яка поєднала родину, традиції, сучасних людей, які виявляють до цього інтерес, – то значить, що основа для будівництва країни у нас є».

Георгій Папакін, директор Інституту української археографії та джерелознавсва ім. М. Грушевського подякував керівництву НМІУ та приватному колекціонеру, що об’єднали свої зусилля і виставили цінну памятку на огляд громадськості. «В житті Павла Скоропадського релігія відігравала важливу роль. Гетьман переймався, щоб біля нього завжди був молитовник. Ікони все життя супроводжували родину Скоропадських. Тому поверненя цієї ікони має спонукати більше висвітлювали історію цієї родини»,  – сказав історик.

Наголосивши на мистецькій вартості ікони Богородиці,Олександр Кучерук, завідувач відділу НМІУ «Музей української революції», висловив переконання, що історія повернення цієї ікони в Україну стане прикладом для інших колекціонерів та увійде до наших національно-культурних здобутків.

На походженні ікони з Волині акцентував увагу Юрій Єхануров, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка, голова благодійного фонду «Україна-ЮНЕСКО»: «Ця ікона нагадує мені інші волинські ікони з розкішними срібними окладами. Ми започатковуємо програму «Національні святині України». Тому дуже важливо, щоб наші культурні пам’ятки експонувалися в Національному музеї історії України. Щоб не тільки міфи, але й артефакти працювали на нашу Україну. В цей турбулентний час давайте займатися вічним», – закликав Юрій Єхануров.

Галина Ярова, директор Музею гетьманства, розповіла про свої зустрічі з гетьманівною Оленою Отт-Скоропадською. «Збереглася фотокартка з кімнати пані Олени, на якій зафіксована ця ікона. До неї гетьманівна звертала свої молитви»,  - сказала Галина Ярова. 

За словами куратора виставки, заступниці головного зберігача фондів НМІУ Олени Походящої, представлена на виставці ікона намальована за старим візантійським взірцем.  Професор Київської духовної академії Дмитро Степовик впевнений, що родинною реліквією Скоропадських є Вижгородська ікона Божої Матері Елеус, або Ніжність.

Виставка «Повернення» в Національному музеї історії України триватиме до кінця травня.

Джерело: Національний музей історії України
Фото: Roman Kabachiy 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень