27 січня 2020, 09:31

Як Верховний Суд ̶С̶м̶о̶к̶о̶в̶и̶ч̶а̶ Вовка планує рятувати

27 січня о 17:00, Касаційний адміністративний суд (вул. Московська, 8) розглядатиме ДУЖЕ цікаву справу.

"Яйца этой Уполномоченой у нас". Ця фраза Павла Вовка з плівок НАБУ вже стала мемом.

Але якщо ви думаєте, що у вовчому суді перестали колекціонувати і використовувати яйця по відпрацьованій схемі, то помиляєтесь.

Схоже скоро ми станемо свідками чергових яєчних маніпуляцій з вовчої колекції.

Так от, у листопаді 2019 року Окружний адмінсуд м.Києва почав розгляд ДУЖЕ цікавої справи.

Позов подав голова Касаційного адмінсуду Михайло Смокович, у якого виникла точно так ж проблема як в Уповноваженої Людмили Денісової з плівок НАБУ.



Справа у тому, що у жовтні НАЗК виявило серйозні розбіжності у декларації Михайла Смоковича, який забув задекларувати понад 365 000 грн., які знаходились у нього на рахунку.

НАЗК відкинуло пояснення голови Касаційного адмінсуду та вирішило, що Смокович допустив розбіжності у декларації на суму, що перевищує 100 прожиткових мінімумів. А отже у його діях є ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172-6 КУпАП.



Тепер його мають притягнути до адмінвідповідальності, що може потягти за собою і дисциплінарне покарання, аж до звільнення з посади судді. Тобто для Смоковича це більш ніж серйозне питання.

Тому пан Смокович оскаржив це рішення НАЗК до суду Павла Вовка. І якщо згадати, що Верховна Рада вже прийняла зміни до кодексів про встановлення процесуальних фільтрів, то до Верховного Суду позов Смоковича може і не дійти – все вирішиться на рівні апеляції, на яку Вовк теж має неабиякий вплив.

Отже ̶я̶й̶ц̶я̶ доля одного з керівників нового Верховного Суду дійсно в руках у "шефа" ОАСК.

Ви не повірите, але справа потрапила до судді Ігоря Погрібніченка. – ключового фігуранта плівок НАБУ, з яким Вовк і обговорював позов Уповноваженої.



А ще саме він на плівках говорить знамениту фразу, що після того, як ВККС визнала його доброчесним дуже багато речей для нього стали прийнятними.



Йому ж прокуратура оголосила підозру за винесення завідомо неправосудного рішення, яке заблокувало роботу ВККС.

У справі Смоковича суддя Погрібніченко вже проявився – відмовив у задоволенні клопотання НАЗК розглядати позов у загальному проадженні з викликом сторін. А це означає, що рішення буде виноситись без публічного розгляду справи і без заслуховування пояснень сторін. Тобто фактично у максимально закритому режимі.

Після відкриття провадження за позовом Смоковича у мене виникло лише одне питання – коли ми побачимо цікаві рішення очолюваного Смоковичем суду в інтересах Вовка. І чекати довго не довелось.

21 грудня Касаційний адмінсуд суд відкрив не менш цікаве провадження за позовом Павла Вовка.



І знаєте про що позов? Якщо хтось забув, то Павло Вовк брав участь у першому конкурсі до Верховного Суду, але у липні 2017 року самостійно знявся з нього після відомих обшуків НАБУ у нього дома.

Так от Вовк, через майже 3 роки після цього вирішив через суд зобов'язати Вищу кваліфікаційну комісію визнати його таким, що підтвердив відповідність займаній посаді.



Для чого це Вовку? Дуже просто – це рішення дає йому можливість не проходити оцінювання у новій ВККС. Після такого рішення його вже неможливо буде звільнити відповідно до судової реформи.

І скажу, що Верховний Суд однозначно підіграє Вовку.

По-перше, Вовк очевидно пропустив строк на звернення до суду, але суд поновив цей строк з просто геніальним поясненням. Мовляв на цій стадії суд обмежений можливістю перевірити поважність пропуску строку, а тому ми його поновимо, а потім перевіримо чи справді причина була поважною.

По-друге, тоді як інші справи з ВККС тривають роками, перше засідання за позовом Вовка призначене вже за місяць після подачі позову на 27 січня 2020 року.

По-третє, усім відомо, що ВККС зараз фактично не функціонує, бо старих членів звільнено, нових не обрано. Тобто жодного серйозного заперечення проти позову не буде. Взагалі є питання чи може зараз ВККС представляти свої інтереси у суді. Отже для Вовка це ідеальний час, щоб вигравати справу.

Виглядає, що головами двох судів розроблена "операція бартер", суть якої у взаємному прийнятті потрібних рішень, які допоможуть обом зберегти свої посади.

Єдине, що може зірвати план "Вовка-Смоковича" це пильна увага громадськості та медіа до двох справ.

Отже перше засідання у цій справі 27.01. о 17:00, Касаційний адмінсуд (вул. Московська, 8), головуючий – Загороднюк А.Г., судді Бевзенка В.М., Білак М.В., Калашнікової О.В., Соколова В.М.

Чи продовжить Верховний Суд традиції "вовчого правосуддя", дізнаємось вже скоро.

P.S. юристам буде цікава аргументація визнання Верховним Судом поважною причину пропуску строку на оскарження бездіяльності ВККС:

"Розглянувши клопотання про поновлення строку звернення до суду, оцінивши доводи позивача, суд зазначає, що на стадії відкриття провадження у справі суд ОБМЕЖЕНИЙ МОЖЛИВІСТЮ з'ясування обставин поважності причин пропущення строку звернення до суду, тому вважає на цій стадії достатніми обґрунтування позивача про поважність причин його пропуску та наявність підстав для його поновлення.

При цьому суд враховую, що відповідно до частини 4 статті 123 КАС України якщо після відкриття провадження у справі суд дійде висновку, що викладений в ухвалі про відкриття провадження у справі висновок суду про визнання поважними причин пропуску строку звернення до адміністративного суду був передчасним, і суд не знайде інших підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, суд залишає позовну заяву без розгляду."

Старі граблі від нової Вищої ради правосуддя або з чим ВРП не погоджується у антикорпрограмі

Формування і початок роботи Вищої ради правосуддя є надзвичайно важливою подією. Це не лише одна з ключових умов вступу України до Європейського Союзу, але й рішуча вимога українського суспільства, яке дуже очікує на справжню судову реформу...

Як Рада суддів маніпулює, щоб заблокувати судову реформу

10 вересня наші міжнародні партнери виконали законодавство, що запускає судову реформу та передали до Вищої ради правосуддя список осіб, яких вони номінують до Етичної ради...

Громадськість вимагає розблокувати покарання винних у розгоні Майдану

У ніч з 10 на 11 грудня 2013 року відбулась одна з найвідоміших спроб розігнати Майдан. Це відбувалось на підставі рішення суду, зокрема ухвали судді Аблова з Окружного адмінсуду м...

''КРИВОСУДДЯ'' VS ІНВЕСТОРИ або як завдяки суду заробити на іноземному банку 34,5 млн.

Як свідчить останнє опитування, проведене Європейською Бізнес Асоціацією, Dragon Capital та Центром економічної стратегії найбільшою перешкодою для інвестицій в Україну інвестори вважають недовіру до судової системи...

Громадськість вимагає припинити злочинне призначення недоброчесних суддів

У Вищої ради правосуддя вже немає червоних ліній. Вона почала протягувати призначення недоброчесних суддів, які навіть не пройшли обовязкову процедуру оцінювання та не підтвердили відповідність займаній посаді...

Як Верховний Суд ̶С̶м̶о̶к̶о̶в̶и̶ч̶а̶ Вовка планує рятувати

27 січня о 17:00, Касаційний адміністративний суд (вул. Московська, 8) розглядатиме ДУЖЕ цікаву справу. "Яйца этой Уполномоченой у нас". Ця фраза Павла Вовка з плівок НАБУ вже стала мемом...