11:58 27.10.2020

Мін'юст не може вносити зміни до Єдиного держреєстру для виконання рішення КС - Малюська

2 хв читати
Мін'юст не може вносити зміни до Єдиного держреєстру для виконання рішення КС - Малюська

 Міністр юстиції України Денис Малюська зазначає, що Міністерство юстиції не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (ЄДР), щоб виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України (КС) або окрему постанову.

"Вчора у медіа розійшлась інформація про окрему ухвалу, винесену Окружним адміністративним судом міста Києва щодо ситуації навколо функціонування НАБУ. У ній ОАСК вимагає від органів державної влади відреагувати на рішення Конституційного Суду України від 28/08/2020, яким визнано неконституційним указ президента України про призначення директора НАБУ", - написав Малюська на сторінці у Facebook у вівторок.

Так, міністр наголосив, що Мін'юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення КС або окрему постанову.

"Зміни до інформації, що містяться у реєстрах, вносяться державними реєстраторами, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів та вносить дані у ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг. Часи, коли у Мін’юсті була Реєстраційна служба та реєстратори, давно минули. Тобто ані правової підстави, ані повноважень виключати інформацію про Ситника як директора НАБУ з ЄДР немає, і він там залишиться", - зазначив Малюська.

Крім того, за його словами, питання про те, чи є НАБУ органом виконавчої влади чи ні, однозначно і до кінця не вирішене. "КСУ у своєму рішенні вказав, що у НАБУ є ознаки центрального органу виконавчої влади, однак чіткої тези про те, що це таки орган виконавчої влади – немає", - написав він.

У Мін'юсті також додали, що положення закону про НАБУ в частині процедури призначення директора все ще діють і залишаться такими до 17 грудня 2020 року.

"НАБУ як був, так і залишається повноцінно функціонуючим правоохоронним органом,

хоча стурбованість ОАСК я до певної міри поділяю. Прогалини у регулюванні після рішень КСУ виникають і їх будемо врегульовувати", - підсумував міністр.

Раніше Окружний адміністративний суд міста Києва скерував постанову Мін'юсту і дав вказівку про внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань на підставі рішення КС, який визнав незаконним указ президента Петра Порошенка про призначення директора НАБУ Артема Ситника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА