10 лютого 2020, 15:12

Нардепи перерізають пуповину між Коцюбинським й Ірпенем. Далі буде!

10 лютого відбулося засідання профільного підкомітету парламенту, який на чолі з нардепом Віталієм Безгіним ("Слуга народу") працює над доведеннм децентралізаційної реформи до, сподіваємося, логічного завершення. Засідання було присвячене наболілому – долі селища Коцюбинське. Тут треба подякувати голові підкомітету Безгіну за те, що члени підкомітету захотіли і знайшли час розібратися окремо в цьому важливому для моєї громади питанні. І я розумію, що це дається нелегко.

Ранкова організація адмінресурсу

Звісно, Ірпінь і самопроголошена влада в селищі на чолі з Сергієм Данішем (депутат "Нових облич" отримав ділянку в Біличанському лісі 2008 року) діяла так, як і в часи органіації антимайдану. Ну, чого чекати від Даніша, який колись був помічником покійного Петра Мельника? Реєстрація людини, яка вирішила представляти Коцюбинське – ірпінська. Живе в Бучі. Як же він гуртував "громаду" на пікет під підкомітет?

Схема стара, як світ. Ми таку накривали в регіоні 2014 року, коли ловили організовані автобуси на антимайдан, діє і сьогодні. Працівники УЖКГ "Біличі" – комунальники та працівники ради, а також депутати та їхнє близьке оточення.



Вели себе агресивно так, що під час засідання просили заспокоїти учасників пікету. І заспокоювати їх виходив – головний диригент адмінресурсу Сергій Даніш.

Ірпінські перевізники, які бояться втратити свої маршрути, завжди раді допомогти в таких випадках з підвозом адмінресурсу. Прикро, що страждають люди. З огляду на те, що 745 зламався, а кілька автобусів повезли адмінресурс, людей до столиці на роботу не було чим вивозити. У цей день добилалися попутками.

Поки комунальники поїхали на мітинг, голова комісії ЖКГ Коцюбинської селищної ради Олександра Куцан вирішила пройтися і подивитися, як у нас з благоустроєм.



Одразу видно, що вся робота зроблена і залишилося тільки їхати пікетувати підкомітет на автобусах.

Що було на підкомітеті

Модерувати засідання було вкрай нелегко. І тут модераторам можна тільки поспівчувати.

Ірпінь представляв хто б Ви думали? Ну, той, хто зрікся мандату мера – фігурант антикорупціних розслідувань і гречкосій Володимир Карплюк ("Нові обличчя"). Той самий, в якого в декларації є ділянка в Біличанському лісі. Тут можна подякувати журналістці Михайлині Скорик-Шкарівській, яка прийшла на засідання підкомітету як помічниця народного депутата від "Голосу". Вона наголосила на тому, що в Ірпені нема легітимного голови. Карплюк втік з посади, аби уникнути відповідальності в 2018 році, і вибори за 60 днів так і не провели.

Ірпінська рада свідомо не подавала всі необхідні документи на комітет ще тоді, кого його очолював Власенко. Відповідно в Ірпені змінюється в.о. за в.о. і Карплюк продовжує грати першу скрипку, хоча його вже мав би замінити той, кого обере громада. Журнаілстка Скорик-Шкарівська, яка мешкає в Ірпені, наголосила, що вона чудово розуміє, чому мешканці селища хочуть приєднатися до Києва.

Карплюк почав нахвалювати красоти Ірпеня.



І тут треба віддати належне голові профільного комітету Андрію Клочку ("Слуга народу") . Він наголосив на тому, що треба бути чесними ви визнавати той факт, що в Ірпені набудовано дуже багато висоток, а інфраструктура не тягне такої кількості забудов. Аплодую стоячи голові комітету на цих словах.

Більше того, Клочко, який виявився обізнаним у наших бідах та їхніх причинах, зачепив ще одну важливу тему – недобудови. Завдяки рекламі Володимира Карплюка, який запевняв майбутніх покупців квартир, що нема надійнішого забудовника, ніж його колега-депутат партії Нові обличчя Вишняков, люди залишилися просто неба. Повірили люди Карплюку і вклали гроші. А тепер ні квартири, ні грошей. І Карплюк каже, що він ні до чого. Зате ходить і каже, що він голова Інвестиційної ради Ірпеня. Поміг би тоді ошуканим інвесторам. Він ж аж цілий голова інвестради!

Голова комітету Клочко наголосив, що хоче почути від Карплюка після засідання підкомітету, як же вирішиться це питання з незаконним забудовами в місті. Цікаві результати розмови. І дуже очеться вірити, що будь-які спроби впливати на рішення комітету мають бути обрізані на корені.

Далі виступав некоцюбинчанин Сергій Даніш – мешканець Бучі, якого прописали в Ірпені для участі в громадських слуханнях по генплану, переконував, що мешканці селища за те, щоб бути з Ірпенем. Результати соцопитувань, яке провели кілька тижнів тому свідчать, що таких, хто за Ірпінь у нас аж 4,1%. У нас маршрутку на Ірпінь скасували, бо не було попиту, хоча її пустили для піару перед виборами за бюджетний кошт.



Далі виступили два депутати Київради - Ярослав Діденко (БПП) та Наталія Манойленко (голова фракції "Самопоміч"). Вони прийшли на моє особисте прохання. Всім, хто каже, що Київ нас хоче так сильно загарбати – можна просто посміятися у вічі. Що вигриземо (рішення Київради – через півроку після слухань, лист Кличка – через 2 роки після слухань) – те і маємо. Наразі від імені громади дякую і Діденку, і Манойленко, що не відмовили і знайшли час прийти. Вони наголосили на тому, що є рішення Київради і є лист мера. І що треба це питання розглянути.

Чи є задокументована воля громади?

Члени комітету були переконані в тому, що жодна з сторін не має документів, які б засвідчували волю громади про те, куди хочуть люди. Я публічно розвінчувала і буду розвінчувати цей міф. Результати так званих слухань щодо приєднання до Ірпеня були скасовані в судовому порядку. Я була позивачем і ми довели, що їх фальшували адмінресурсом – це раз. А по-друге, Коцюбинське не можна приєднувати до Ірпеня, бо у нас нема межі. І всі ці махрові дерибанники, які 10 років ніяк не заспокояться, можуть забути про ліс раз і назавжди.

Рада, що голова підкомітету Клочко наголосив на тому, що ліс дерибанити не дадуть. Це Нацпарк і ми домоглися підписання президентського указу і дотиснемо Мінекології та НПП "Голосіївський", щоб винесли межі в натуру.

2018 року були проведені громадські слухання, які ініціювала сама громада. В громади Коцюбинського є статут. Статутом передбачено, що, якщо є підписи понад 500 мешканців селища, голова має провести слухання. Обрана громадою селищна голова Ольга Матюшина виконала волю громади і дотрималася статуту. Провела слухання, на які був запрошений голова ОДА, депутати різних рівнів. Громада була проінформована за місяць і люди самі скинулися на самивидав (зібрано десь 8 000 грн), щоб оповістити людей.

Голосування було поіменним. Ніхто результати слухань в суді не скасовував. А могли б. Ми довели, що якщо є порушення процедури – то тоді можна спокійно йти до суду. Пройшло 2 роки – до суду не пішов ніхто.

Більше того, нещодавно в громаді було соцопитування. Я точно знаю, що результати збігаються з результатами громадських слухань – понад 60% висловилися за приєднання до Києва. А соціологія – це наука. І на цих виборах ми бачили, як корелювалися результати екзит-полів із результатами виборів.

Чому ж мешканці хочуть приєднатися до столиці?

Територія селища забудована. Одна з найбільших промзон вже має ЖК "Атлант" – це + 8 000 мешканців до наших 15 000. Ми виростемо до 30 000 громади з відсутністю робочих місць, податки будуить залишатися в Києві, з малими маршрутками, які не справляються з пасажиропотоком, з садками і школами, які не можуть забезпечити наші потреби – десь кожна друга дитина ходить в освітні заклади столиці. Швидка так взагалі везе нас через Київ на Ірпінь чи Бучу. Значна частина теломереж та водопостачання – це столичні комунікації.



Я не знаю, як нам могли визнати спроможною громадою. Уявити страшно, що буде, коли на нас з бюджетом під 35 млн (з ПДФО) впаде утримання садків, школи, ліцею, бібліотеки та первинної ланки – амбулаторії (12 млн мінімум), апарат ради їсть 4 млн.

Навіть другий в.о. мера Ірпеня Літвінов ("Нові обличчя") наголосив на тому, що Коцюбинське зараз отримує кошти на освіту і медицину з бюджету Ірпеня і наша самостійність під великим питанням.

Але варто було бачити обличчя Даніша і Карплюка, коли сказали, що бути в одній ОТГ з Ірпенем нереально...



Корнієнко розуміє, що питання так чи інакше постане

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко підсумовував сказане і наголосив на тому, що за чинним законодавством ми можемо бути лише окремою ОТГ. Далі треба наше питання мати на увазі і, може після місцевих виборів повернутися до нього знову. Хоча він сам же і визнав, що мажоритарна система – це не та система, де може бути не спотворене народне волевиявлення.

Ну, рада, що хоча б законотворці чесно визнають, що можуть просто кинути активістів на 2 цикл в жорна феодалів. Хотілося б трохи це візуалізувати.

Знайомтеся, це голова ТВК Людмила Демченко, яка відстоювала вибір громади – голову селища, яку обрали люди і яку 5 разів зносила проірпінська більшість.



Партія БПП її кинула і навіть адвоката не дала. Активісти шукали волонтера, щоб писав апеляцію. Така реальність. Карплюк домовився з обласним осередком БПП.

Машини Дар'ї Александрової, яка воювала з монополістом за тепло й допомагала меру відсудити котельні для громади з приватної власності.



Про погрози, порізані шини машин, викрадені камери спостереження, просто удари в спину я мовчу. Це таке... повсякдення.

Жодну справу не розкрили. Значить можна бити, палити і різати далі. Ви серйозно думаєте, що буде 26 чесних людей, які знову ризикуватимуть життям, сім'ями і майном, щоб тримати оборону поки народиться політична воля?

Ви знаєте ціну спокуси? Купити один голос в раді за переворот – 20 000 $. Ось Вам аудіо, яке записане в рамках спецоперації СБУ, коли депутата ловили на хабарництві. Він сам зізнався, що Карплюк мав заплатити за переворот 20 000$.



Ми вивели СБУ на хабарника? Він сидить? Ну, сидів сьогодні з Вами за одним столом. І розказував, що він теж в.о. і секретар ради.

Кожен законотворець має розуміти ціну питання і що люди 10 років платять дуже дорого, щоб тримати тут оборону. Гаряча дискусія на підкомітету ВРУ – це насправді гаряча ванна для членів підкомітету.

У нас на сесіях селищній голові могли заламати руку. А вона, головуюча, всього лише хотіла взяти в руки мікрофон.



Ви знаєте, що таке роздягатися в моргу, щоб тобі зняли побої? Не думаю.

І що знову мажоритарочка? Красно дякуємо. Можна ми будемо великою громадою, де виборців понад 90 000? Київ нас цілком влаштує! І сподіваюся, що для громад 90 000 – законотворці теж добре подумають, чи залишати мажоритарку.

Дякуємо, ми цю кашу їли і харкали кров'ю на асфальт не в переносному змісті цього слова. Ви просили заспокоїти адмінресурс під стінами Комітету? Так це центр Києва. І це публічний захід. І у Вас є правоохоронці і є рамка... А уявіть, що буває в селищі, де поліція разом з тими, хто нападає...

Де, хто підпалив всім зроузміло, але справа 2 роки стоїть, де люди впіймали того, хто бив, це тітушка на забудовах Ірпеня, але в суді правоохоронна система списує на побутову історію і... вуаля – той, хто нападав на голову ТВК – виходить з СІЗО на волю...

І воюють одні жінки масою до 50 кг супроти спортивної тітушні масою за 100 кг. Я розумію, що за цим може бути цікаво спостерігати. Можна зняти купу рейтингових сюжетів... Але нікому не бажаю так жити і бути героєм таких сюжетів.

Мені з якими очима просити сім'ї активістів кандидуватися знову?

Ми вже краще продовжимо адвокацію, яка буде спрямована на приєднання до початку виборчого циклу. Є ще час для законотворчої діяльності, яка нам дасть зелений коридор. Я в це не просто вірю. Я знаю.

Ми за перемогу здорового глузду і за формування політичної волі. Коцюбинське – це Київ!

Адвоката Медведчука Київрада може включити в регламентну комісію

Сьогодні, 30 травня, буде сесія Київради. За день до цього з'явився проєкт рішення, яким пропонують розподілити деяких депутатів по Комісіях...

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...