Доступність посилання

ТОП новини

Американські газети критикують Трампа, наголошуючи на важливості преси для демократії


Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Сотні газет у США і деякі видання в інших країнах оголосили, що долучаються до кампанії на захист свободи преси у відповідь на заяви американського президента Дональда Трампа, який гостро критикує деякі часописи і телеканали, часто називаючи їх «фальшивими новинами» і навіть «ворогами народу».

Часопис Boston Globe виступив з ініціативою скоординованої публікації 16 серпня редакційних статей, в яких журналісти роз'яснюватимуть загрози від того, що газета назвала «брудною війною» проти ЗМІ.​

Прибічники преси наголошують, що безпідставна критика роботи журналістів руйнує одну із основ демократичного суспільства, а також створює атмосферу, в якій окремі представники ЗМІ можуть стати жертвами насильства.

Натомість критики засобів масової інформації закидають їм упередженість і маніпулювання.

Трамп часто називає «фальшивими» ті ЗМІ, які публікували критичну щодо нього інформацію.

5 серпня президент США написав у Twitter: «Фальшиві новини ненавидять те, що я кажу, що вони – ворог народу, лише тому, що знають – це правда. Я роблю велику послугу, пояснюючи це американському народу. Вони навмисно спричиняють великий розкол і недовіру. Вони також можуть спричинити війну! Вони дуже небезпечні і хворі!».

​Агенція Reuters наводить допис Трампа в лютому 2017 року: «Медіа фальшивих новин (провальна @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) вороги не мої, вони вороги американського народу!».

Результати опитування американського університету Квініпіак, опубліковані цього тижня, вказують, що 65% американських виборців вважають ЗМІ важливою складовою демократії, а 26% сказали, що вважають новинні медіа «ворогами народу».

Але серед тих, хто асоціює себе з Республіканською партією, кількість тих, хто згоден з твердженням президента Трампа про пресу як «ворогів народу», сягає 51%, а 36% вважають новинні медіа важливими для демократії.

Що кажуть газети?

«Велич Америки тримається на завданні вільної преси говорити можновладцям правду», – пише Boston Globe і додає, що «називати пресу ворогом народу – це не по-американськи і загрожує суспільному порозумінню, яке ми використовували понад два сторіччя».

Британська Guardian разом з деякими іншими міжнародними виданнями підтримала акцію, яку спочатку оголосили 100 американських часописів, а потім кількість зросла до 350.

«Свободу преси винайшли не у Сполучених Штатах, але не у багатьох країнах важливість незалежної преси так глибоко вплетена в історію. Тепер ця велика американська традиція поваги суспільства до висловлювання правди опинилася під загрозою. Дональд Трамп – не перший президент США, який нападає на пресу чи вважає, що преса поводиться з ним несправедливо. Але він перший, хто, як виглядає, проводить продуману політику підриву й делегітимізації роботи преси», – проголошує Guardian у своїй редакційній статті.

«Ми в Sun-Times – вороги непідконтрольної влади і незаслужених привілеїв. Ми – вороги самозвеличення. Ми – вороги принципу, за яким нагору просуваються по головах інших», – написала у своїй редакційній статті американська газета Chicago Sun-Times.

При цьому чиказький часопис визнає, що ЗМІ також не повинні бути понад мораллю та законом і вказує: «Понад усе – ми вороги поганої журналістики і зобов’язуємося щодня працювати якнайкраще».

New York Times цитує знаменитого листа одного із засновників США Томаса Джефферсона з рядками: «Якби мені довелося вирішувати, нам краще мати уряд без газет чи газети без уряду, я не вагаючись і хвилини, обрав би друге».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG