20:01 17.04.2018

В УПЦ (МП) не проти єдиної церкви, але "на канонічних засадах"

2 хв читати
В УПЦ (МП) не проти єдиної церкви, але "на канонічних засадах"

В Українській православній церкві (Московського патріархату) вважають, що ініціатива створення в Україні єдиної помісної православної церкви закінчиться нічим, буде лише обговорення цього питання в ЗМІ.

"Щодо чергової спроби створення єдиної церкви руками держави. Думаю, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього. Буде багато шуму в ЗМІ, і на цьому все закінчиться", - написав заступник голови відділу зовнішніх зв'язків УПЦ (МП ) протоієрей Микола Данилевич на сторінці в Фейсбуці.

На його думку, реалізація цієї ініціативи - "на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо".

"Наша Українська православна церква від самого початку церковного поділу виступає за подолання розділення і за єдину церкву. Ми не проти, ми за. Але на канонічних засадах", - висловив позицію представник УПЦ (МП).

Протоієрей також зазначив, що в Україні провали влади на церковній темі були, а "виграшів я не пам'ятаю".

Раніше у вівторок президент України Петро Порошенко заявив про намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос щодо єдиної помісної православної церкви в Україні і закликав Верховну Раду підтримати його. "На сьогодні Україна як ніколи близька до появи в Україні власної автокефальної помісної церкви", - заявив він в ході зустрічі з головами парламентських фракцій.

За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, цей заклик буде передано Вселенському патріарху. "Для того, щоб це було в найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто і було ухвалено відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може відбутися до (святкування - ІФ) 1030-річчя хрещення України-Русі", - висловив надію П.Порошенко.

В Українській православній церкві Київського патріархату (КП) заявили про підтримку цієї ініціативи президента України.

Глава фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов повідомив, що Верховна Рада в четвер, 19 квітня, розгляне звернення до патріарха Варфоломія про створення в Україні єдиної помісної церкви.

16 червня 2016 року Верховна Рада вже приймала звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос про автокефалію Православної церкви в Україні, в якому закликала його визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким "із порушенням канонів" Київська метрополія була приєднана до Московського патріархату. 22 червня голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що патріарх Варфоломій отримав лист від українського парламенту з проханням про автокефалію.

Святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі - України буде відзначатися в 2018 році. День хрещення Київської Русі - України традиційно відзначається 27-28 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна найближчими днями отримає перші снаряди в рамках ініціативи Чехії

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА