Доступність посилання

ТОП новини

Чеський прем’єр знову переплутав українських трудових мігрантів з біженцями


Андрей Бабіш (архівне фото)
Андрей Бабіш (архівне фото)

Під час візиту до країн ЄС Середземноморського регіону прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш знову назвав українців, що живуть у Чехії, «біженцями». Чехія, як і інші країни східної Європи, зокрема Словаччина та Польща, не раз заявляли керівництву Європейського Союзу, що не приймуть за квотами біженців з Африки, чи країн Близького Сходу, бо і без того мають сотні тисяч «біженців» з України. Українські офіційні особи та представники українських громад у цих країнах неодноразово «поправляли» політиків, що у випадку українців насправді йдеться не про біженців, а про трудових мігрантів.

Чехія не прийме більше жодного біженця, який переправляється в Євросоюз через Середземне море, бо приймає людей з України
Андрей Бабіш

Прем’єр-міністр Чехії та лідер руху ANO Aндрей Бабіш, який в перебігу поїздки країнами європейського Середземномор’я зустрівся з керівниками урядів Італії і Мальти, обговорив з ними і болюче для цих країн питання нелегальної міграції з країн Африки. Безпосередньо перед вильотом до Італії чеський прем’єр заявив, що «Чехія не прийме більше жодного біженця, який переправляється в Євросоюз через Середземне море, бо приймає людей з України».

У липні прем’єр-міністр Чехії відмовився італійцям у проханні допомогти частині з 450 мігрантів, врятованих із середземноморського корабля. Бабіш тоді сказав, що ЄС має надіслати сигнал про те, що нелегальна міграція є неприйнятною, і прийом подальших мігрантів проблему лише погіршує.

Ми чотири роки по-дурному обговорювали квоти. А сигнал посилали такий, що Європа є відкритою, і їдьте до нас, ми подбаємо про всіх, хто приїжджає незаконно і розподілимо їх серед нас
Андрей Бабіш

«Я переконаний, що в Європі має бути комплексний спосіб вирішити питання міграції. Ми чотири роки по-дурному обговорювали квоти. А сигнал посилали такий, що Європа є відкритою, і їдьте до нас, ми подбаємо про всіх, хто приїжджає незаконно і розподілимо їх серед нас», – сказав Бабіш. Він запропонував, щоб замість того, щоб перерозподіляти біженців з країн Африки та Близького Сходу по Європі домовитися з країнами походження біженців про надання їм допомоги, щоб їхні громадяни не мусили шукати щастя в Європі.

Андрей Бабіш цілить суто ус вою внутрішню аудиторію, ніби це він, хто запропонує Європі рішення цієї проблеми
Лібор Роучек

Проте пропозицію Бабіша розкритикували вже у самій Чехії. Колишній віце-президент Європейського парламенту Лібор Роучек, назвав цю пропозицію «смішною». «Просто смішно, коли чеський прем’єр почне пропонувати народам і країнам на півдні Європи, які мають досвід з північною Африкою вже упродовж багатьох поколінь, якесь «всеєвропейське» рішення. Андрей Бабіш цілить суто ус вою внутрішню аудиторію, ніби це він, хто запропонує Європі рішення цієї проблеми», – сказав Роучек.

Далі місцеві коментатори не раз вказували Андрею Бабішу, що українці, яких він порівнює з біженцями з країн Африки, є насправді трудовими мігрантами.

Їх привозять до Чехії чеські компанії, яким бракує місцевих робочих рук. Представники компаній тиснуть на уряд, щоб він підвищив квоти на так звані «трудові карти» для українців
Hospodářské noviny

Як повідомив наприкінці липня чеський діловий часопис Hospodářské noviny, до Чехії протягом останніх двох років приїхало 24 137 громадян України. «Їх привозять до Чехії чеські компанії, яким бракує місцевих робочих рук. Представники компаній тиснуть на уряд, щоб він підвищив квоти на так звані «трудові карти» для українців». Кореспонденти часопису додають, що у конкурентну боротьбу за українські робочі руки вступили вже і інші країни регіону.

Експерти розповідають в інтерв’ю газеті, що в Чехії – найнижче безробіття за останні 21 рік, в країні не вистачає робітників, будівельників, водіїв, лікарів.

Загалом, за даними міністерства внутрішніх справ Чехії, в країні на нинішній момент живе 122 763 українців з довгостроковими та постійними дозволами на проживання. У 2017 році міжнародної охорони в країні попросило 1450 людей, з них 138 українців і лише 8 з них отримали притулок, тобто формально мають статус біженців. Абсолютна більшість українців у Чехії не розраховує на допомогу держави, працює та сплачує податки.

Після завершення візиту до середземноморських країн Бабіш має намір зустрітися з представниками держав Вишеградської четвірки, в яку, крім Чехії, входять також Словаччина, Угорщина і Польща, для обговорення, у тому числі і питань економічної міграції.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG