Доступність посилання

ТОП новини

«Безпрецедентні» вибори у Вірменії: реакції спостерігачів


Блок виконувача обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна (на фото) «Мій крок» здобув перемогу на позачергових виборах у країні, які відбулися 9 грудня
Блок виконувача обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна (на фото) «Мій крок» здобув перемогу на позачергових виборах у країні, які відбулися 9 грудня

Блок виконувача обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна «Мій крок» здобув перемогу на позачергових виборах у країні, які відбулися 9 грудня. Міжнародні спостерігачі заявили, що під час виборів дотримувалися усіх основних свобод, при чому вибори характеризувалися «широкою громадською довірою». Журналісти заявили, що ці вибори якісно відрізнялися від усіх попередніх. А колишня правляча ​Республіканській партії, яка не змогла подолати прохідного бар'єру, назвала позачергові вибори демократичними за своєю формою, але не за змістом.

Результати виборів

  • Нікол Пашинян – колишній лідер опозиції, який очолив уряд Вірменії у травні 2018 року внаслідок відставки новообраного прем’єр-міністра Сержа Саргсяна. Тепер він має парламентську більшість, що дозволить просувати його програми з боротьби з корупцією та реформуванню економіки.
  • 9 місяців тому сотні тисяч людей вийшли на протести, наслідком яких стала мирна зміна уряду та поява надій на більш демократичне правління в державі. Тоді саме Пашинян стояв на чолі протестів.
  • За попередніми даними ЦВК Вірменії, голоси розподілилися наступним чином:

Блок «Мій крок» – 70,43%;

Партія «Процвітаюча Вірменія» – 8,27%;

Партія «Лусавор Айастан» («Освічена Вірменія») – 6,37%;

Республіканська партія Вірменії – 4,70%;

Партія АРФ «Дашнакцутюн» – 3,89%;

Блок «Ми» – 2,00%;

Всевірменська партія «Сасна црер» – 1,82%;

Партія «Орінац еркир» – 0,99%;

Соціал-демократична партія «Рішення громадянина» – 0,68%;

Партія «Християнсько-демократичне відродження» – 0,51%;

Партія «Національний прогрес» – 0,33%.

  • Тож колишня правляча Республіканська партія Вірменії більше не буде представлена в парламенті. Вона не змогла подолати бар’єр у 5%, щоб потрапити до парламенту.
  • Явка на виборах склала 48,6%, це десь на 12% нижче, ніж під час минулих парламентських виборів у квітні 2017 року.

Нікол Пашинян: Ми вже досягли своєї мети. Це дійсно вільні, прозорі та демократичні #вибори.

Реакції спостерігачів

  • Моніторингова місія, яка включала представників ОБСЄ, заявила, що вибори провели «з повагою до основних свобод, і вони користувалися широкою громадською довірою, яка повинна бути збережена шляхом подальшої реформи виборчої системи».
  • Також заявили, що «відкриті політичні дебати, в тому числі в ЗМІ, сприяли досить активній кампанії, хоча випадки запальної риторики в інтернеті викликали занепокоєння», йдеться у заяві.
  • «Загальна відсутність виборчих злочинів, включаючи підкуп голосів та тиск на виборців, зробила можливою справжню конкуренцію», – зауважили спостерігачі.
  • «Тепер, коли виборці сказали своє слово, за політичним керівництвом Вірменії залишається забезпечити, щоб цей імпульс підтримувався, щоб подальші реформи були повністю імплементованими, щоб повністю закріпити позитивну оцінку, яку ми сьогодні даємо», – сказав Пітер Осускі, спеціальний координатор і лідер короткотермінової місії спостерігачів ОБСЄ.
  • Попередні ж вибори у Вірменії були затьмарені шахрайством та купівлею голосів.
  • Можна сказати, що результати позачергових парламентських виборів відображають думку народу, заявила керівник Центрального антикорупційного центру «Транспаренсі інтернешнл» Сона Айвазян.

Реакції журналістів

  • Десять журналістських організацій Вірменії 10 грудня виступили із заявою, в якій зазначили, що вибори у Вірменії якісно відрізняються від усіх попередніх з точки зору сприятливих умов для діяльності журналістів та ЗМІ, повідомляє вірменська служба Радіо Свобода.
  • Пашинян раніше привітав «чіткі і прозорі» вибори і сказав журналістам: «Громадяни нашої країни голосують за революційну більшість, і вони роблять це в спокійному середовищі».

Реакції Республіканської партії

  • А ось досі правляча Республіканська партія Вірменії називає позачергові парламентські вибори демократичними за своєю формою, але не за змістом.
  • «Вони пройшли в умовах нетерпимості до інакомислення, жорсткого тиску на кандидатів і їхніх прихильників, керівників органів місцевого самоврядування та пропаганди ненависті, з безпрецедентним використанням адміністративного ресурсу. Однією з основних цілей переходу до парламентської моделі державного управління було саме створення можливості поєднання різних, навіть протилежних думок. Тому викликає жаль, що виборча кампанія створила настільки глибокі лінії розколу», – йдеться в заяві.

Зовнішня політика

  • Після того, як Пашинян вперше прийшов до влади, він пообіцяв, що в зовнішній політиці Вірменії не відбудеться жодних серйозних змін, і він також запевнив, що не зламає відносин з Москвою.
  • У Вірменії розташована російська військова база, вона також є членом військово-економічних альянсів, очолюваних Росією. У листопаді 2017 року Вірменія отримала від Росії позику на 100 мільйонів доларів для оплати російської ж зброї.
  • У серпні 2018 року на мітингу на честь ста днів свого уряду Пашинян запевнив, що стосунки з Москвою внаслідок зміни влади в країні не тільки не погіршилися, але «хороші і стануть ще кращими».
  • Між Вірменією і сусіднім Азербайджаном триває затяжний конфлікт через спірний регіон Нагірного Карабаху. Пашинян запевняв, що дотримуватиметься вже існуючої політики щодо довготривалої проблеми Нагірного Карабаху.
  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG