Творчий тандем музею Осмьоркіна та школи мистецтв в Кропивницькому

Автор: Музей О.Осмьоркіна, Кропивницький | 12 червня 2019 09:28 |

І художні музеї, і початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади мають спільну мету - сприяти розвитку дитячої та юнацької творчості, надавати можливості учням реалізації власних творчих здібностей, а головне, популяризуючи історію розвитку української культури та мистецтва, виховувати високі естетичні смаки та прищеплювати любов до традицій і звичаїв нашого народу.


 Саме в цьому напрямку вже багато років успішно співпрацюють меморіальний музей Олександра Осмьоркіна та дитяча школа мистецтв в Кропивницькому. Чимало цікавих мистецьких заходів та акцій вже стали традиційними, як, наприклад, художні студії за участі учнів відділу образотворчого мистецтва, концертні виступи юних музикантів під час музейних вернісажів, а ще пересувні тематичні виставки, що презентують фондове зібрання, з якими мають змогу ознайомитися не лише педагоги та учні, а і їхні батьки, більшість з яких мешкають в селищі Новому, де й розташована школа.
   
Ось і нещодавно цікавою експозицією фото-документальних та репродукційних матеріалів з музейного зібрання «Іконописна майстерня Якова Паученка» було означене методичне засідання педагогічного колективу школи. Досвідчені викладачі на чолі з директором Світланою Медведєвою захоплено слухали розповідь завідувача відділом образотворчого мистецтва, знаного талановитого живописця, члена Національної Спілки художників України Юрія Вінтенка про життя та діяльність видатного єлисаветградського архітектора Якова Паученка.  
   
Слід зазначити, що такі просвітницькі лекції мистецтвознавчого характеру Юрій Борисович читає традиційно з нагоди ювілеїв відомих художників. Вибір теми, присвяченої зодчому, є також не випадковим. Адже цей рік є пам’ятним для власного будинку Якова Паученка, зведеному за авторським проектом 120 років тому, в 1899 році, в якому провів своє дитинство і звідки вирушив на тернистий шлях мистецтва його племінник професор живопису Олександр Осмьоркін, і де нині ось уже чверть століття гостинно приймає відвідувачів музей.
   
«Цей дивовижний витвір архітектурної думки, - писав в одній зі статей «Роздуми біля будинку архітектора…» провідний науковий співробітник музею мистецтвознавець Андрій Надєждін, - пережив можливо одне з найдраматичніших століть в історії людського існування. В цій оселі складалися будівельні плани і креслення, які за допомогою каменю, цементу, металу і скла людськими майстровитими руками перевтілювалися у твори художньої архітектури, що і нині задає тон забудовникам історичного центру міста. Тут малювалися ікони і різьблилися іконостаси, потім стерті вщент, в порох, безжальною антихристською рукою більшовицької влади, страхіттями війн і безупинного терору. І лише фото випадково збереженого часом альбому зразків творів майстра та поодинокі роботи можуть засвідчити особливий шарм виробів Паученківської іконописної, іконостасної та позолотної майстерні».
   
Тож, розповідаючи про діяльність талановитого зодчого Якова Васильовича Паученка, якому довелося творити архітектурне обличчя історичного центру нашого міста з історичною назвою Єлисаветград, 265-літній ювілей якого ми відзначатимемо восени,  Юрій Вінтенко акцентував увагу на тому факту, що вона була тісно пов’язана і з сакральним мистецтвом. Адже за проектами Якова Паученка у свій час було зведено чимало храмів, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування, в т.ч. і Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області. Успішно керував Яків Паученко також іконостасною, художньо-іконописною та позолотною майстернею, успадкованою від батька Василя Семеновича. У відділі рідкісної книги обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського в Кропивницькому зберігається фотоальбом, який детально представляє роботу цієї майстерні, яка почала діяти ще у 1861 році.
   
А ілюстрацією до історичного екскурсу була, власне, експозиція представленої виставки, яку складають не лише унікальні фотознімки, документи, ескізи та проекти, що яскраво розповідають про діяльність іконописної майстерні Якова Паученка, а й репродукції ікон з музейної колекції, одна з яких - «Богородиця з дитям» кін. ХІХ ст., за припущенням, виконана саме в цій майстерні.
   
Досить символічно, що ця мистецька подія відбулася напередодні Дня Святої Трійці – одного з головних християнських свят, яке отримало свою назву на честь сходження Святого Духа на апостолів, і яке нагадує про три відомі прояви Всевишнього.
   
Сподіваємося, що всім нам вистачить і віри, і любові, і сили духу в розбудові нашої держави, а такі творчі тандеми мистецьких закладів стануть запорукою її успіху.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна,
м. Кропивницький

 
 
 
 
Завідуючий відділом образотворчих мистецтв Дитячої школи
мистецтв міста Кропивницького член НСХУ Юрій Вінтенко
презентує пересувну тематичну виставку «Іконописна майстерня
Якова Паученка» з фондів художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна
 

 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень