Міжбанк: наближення вихідних вплине на курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: наближення вихідних вплине на курс

Валюта
1551
Вівторок обіцяє бути гарячим днем ​​на міжбанку з новими спробами пограти в валютні ралі. За прогнозами Finance.ua, обсяг операцій на торгах 22 грудня буде в межах до $170-220 млн при укладенні до 510-600 угод.
На поведінку учасників ринку і курсовий тренд вплинуть:
1. Наближення різдвяних вихідних і кінця року. З огляду на вихідну п’ятницю (католицьке Різдво) і потім ділове затишшя в Європі і США вже до кінця 2020 року – всі українські компанії будуть поспішати закрити свої валютні операції в найближчі дні. Це додасть сумбуру на міжбанку і збільшить статистику торгів. Крім цього, за нашими даними ще залишилися великі компанії – “герої”, які не розрахувалися вчасно з бюджетом, що загрожує їм штрафами. Вони будуть активно продавати валютну виручку для покриття боргів перед податковою, що частково підтримає гривню на міжбанку до кінця цього тижня;
2. Практично останній повноцінний аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП в цьому році. За планом чиновників до кінця року ще мають бути два аукціони – сьогодні 22 грудня і 29 грудня. Але з огляду на те, що 29-го числа вже буде затишшя у іноземців, а місцевим гравцям треба буде закривати рік і ресурсів для купівлі облігацій може бути не дуже багато – Мінфін України робить ставку на сьогоднішній аукціон.
Після консультацій з первинними дилерами мінфінівці залишили до розміщення 9 різних за термінами гривневих пропозицій облігацій і скоротили до 1-го (на 358 днів) пропозицію валютних паперів в доларах.
Останні аукціони проходили вдало для чиновників і вони хочуть закріпити успіх і цього разу. Якщо все піде добре, то за нашими прогнозами вони зможуть сьогодні продати облігацій на суму в еквіваленті 16-28 млрд гривень, з яких валютних на $80-140 млн. Значна потреба в гривні сьогодні і головне завтра (день розрахунків по аукціону) у покупців облігацій – спрацює на користь нацвалюти на міжбанку;
3. Дії Нацбанку, спекулянти і психологічний фактор. Зростання котирувань на міжбанку 21 грудня тільки посилилося. У поєднанні з вчорашніми заявами чиновників НБУ про зростання інфляційних і девальваційних ризиків в кінці цього року через значні вливання уряду в останні дні цього року в бюджетну сферу – дуже сильно вплинули на настрої учасників торгів. Паніки у імпортерів немає, але і спокою теж. Вони активно закриватимуть свої валютні контракти найближчим часом, щоб не грати в курсову рулетку.
З урахуванням ще й наближення виплат відшкодувань ПДВ експортерам, це створює певну нервозність на торгах. Подібний розвиток подій влаштовує як продавців валюти і спекулянтів, так і нерезидентів, які захочуть сьогодні зайти в українські облігації і яким цікавий максимально високий курс долара відносно гривні в найближчі два дні. Тож спекулятивний фактор сьогодні зіграє дуже велику роль в курсоутворенні, а численні спроби “розгойдати” курс не дадуть нудьгувати ні банкам, ні їхнім клієнтам.
Для погашення цієї хвилі ми не відкидаємо виходів Нацбанку з продажем валюти на торги у разі зльоту котирувань долара вище рівня 28,25-28,30 гривень. Або при такому сценарії чекаємо виходів на міжбанк з продажем вже дорожчого долара Укргазбанком. Якщо ж котирування особливо активно рости не будуть або ситуативно навіть з’явиться перевищення пропозиції над попитом за рахунок фактора аукціону з розміщення ОВДП – регулятор вийде на торги з купівлею долара в резерви.
Курси міжбанку за нашим прогнозом 22 грудня будуть в межах: долар – коридор 28,10 – 28,35 гривень, євро – коридор 34,25 – 34,70 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах:
Долар – коридор купівель і продажів 28,05-28,45 гривень при спреді в більшості обмінників фінкомпаній від 15 до 20 копійок, а в касах банків від 20 до 25 копійок.
Євро: в банках коридор 34,00 – 34,70 гривень при спреді від 20 до 35 копійок, а в обмінниках фінкомпаній коридор в межах 34,05 – 34,55 при спреді від 20 до 25 копійок.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,20 / 28,23
євро – 34,42 / 34,46
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас