19:11 21.01.2020

Україна до 2050 року відмовиться від вугільної генерації, досягне частки ВДЕ в 70% - концепція Мінекоенерго

2 хв читати

Україна може повністю відмовитися від вугільної генерації до 2050 року, частка відновлюваних джерел (ВДЕ) у структурі виробництва електроенергії до цього моменту може досягти майже 70%, прогнозує міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, представляючи концепцію "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року.

"До 2050 року рівень ВДЕ має становити майже 70%. У нас є оцінки, різні графіки та сценарії реалізації цієї цифри, але найголовнішим є те, що цей розвиток (ВДЕ - ІФ) має бути економічно обґрунтованим", - сказав він під час прес-конференції в Києві у вівторок.

"Ми прогнозуємо повне заміщення вугільної генерації до 2050 року. У мене є сподівання, і я фактично впевнений, що це станеться раніше, з урахуванням тих викликів і проблем, які наразі несе цей напрям", - додав міністр.

У свою чергу частка атомної генерації в енергобалансі країни до 2050 року знизиться до 20-25%.

Згідно з розміщеним на сайті міністерства проектом концепції, серед основних напрямів декарбонізації зазначено орієнтацію на енергоефективність та енергозбереження, впровадження системного підходу до поводження з відходами, зниження енергоємності ВВП України до середнього рівня країн ЄС, орієнтацію на екологічно-чистий транспорт. У документі також наголошується роль розвитку конкуренції на українських енергетичних ринках, а також їх інтеграції з європейськими.

За розрахунками Мінекоенерго, для переходу України до кліматично-нейтральної економіки необхідно щорічно забезпечувати залучення інвестицій у середньому на рівні 5% ВВП.

"Звісно, ми тут говоримо про всі інвестиції, не лише про державне фінансування... Будуть інвестиції за рахунок приватного сектору - домогосподарства встановлюватимуть панелі, бізнес встановлюватиме генерацію або вкладатиме кошти в енергоефективність. Роль держави - заохочувати такі інвестиції", - прокоментував заступник міністра Сергій Масліченко під час прес-конференції.

Міністерство розраховує, що Кабінет Міністрів затвердить концепцію в першому кварталі цього року, після того як вона пройде експертне обговорення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

Кабмін встановив із 1 червня тариф на е/е для населення в 4,32 грн/кВт-год - перший заступник голови енергокомітету Ради

Країни ЄС згодні координувати зусилля для скорочення імпорту енергоносіїв із РФ до нуля - єврокомісар

США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра

Нові вимоги ДБН до бомбосховищ можуть стати бар'єром для реалізації проєктів в Україні - ЄІБ

Питання перегляду тарифів на е/е для населення до порядку денного засідання Кабміну не включали

Пріоритет "Метінвесту" - залучити до роботи якомога більше колишніх військових - СЕО

Графіки відключень не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% електроенергії - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА