Міжнародну виставку-конкурс карикатур «Карлюка» розгорнули у полтавському музеї

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 12 квітня 2018 15:33 |

Традиційно, 1 квітня, до річниці від дня народження Миколи Васильовича Гоголя, у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відкрилася Міжнародна виставка-конкурс карикатур «Карлюка». Уперше вона заявила про себе на зламі століть — у 2000-му — і за ці 18 років  набула чималого міжнародного розголосу та масштабів і перетворилась на справжній фестиваль гумору.


 

            У рамках конкурсу були організовані персональні виставки відомих графіків і художників–карикатуристів світового рівня. Крім цього, проводились виставки провідних арт-салонів гумору з Великобританії, Сербії, Болгарії, Польщі, Росії, Бразилії, Словаччини, Туреччини, Азербайджану – носіїв справжнього іскрометного гумору.

            «Карлюка-2018»  знайомить з експозицією  єгипетської карикатури, виставкою VІ Міжнародного конкурсу карикатури «Час – гроші! (Крипто-валюта: біткоїн та інші)», персональною виставкою відомого в усьому світі бельгійського карикатуриста, переможця та лауреата чисельних міжнародних конкурсівкарикатури Костянтина Сюннерберга,  та персональною вистав-кою відомого в усьому світі українського карикатуриста, переможця та лауреата чисельних міжнародних конкурсів карикатури Ігоря Лук’янчен-ка. Усього представлено 279 робіт.

         Полтавці та гості нашого міста  з неприхованим здивуванням та захопленням  роздивлялись напрочуд цікаву, яскраву виставку  єгипетської карикатури. Це –  спільний проект Української асоціації карикатуристів «Карлюка» та Асоціації карикатуристів Єгипту. Переглянувши ці роботи, неодмінно доходиш висновку, що у країні сонця й пірамід також полюбляють гумор (хоч жанр карикатури там порівняно молодий). До речі, 15 квітня у культурному комплексі «Опера» у самісінькому середмісті єгипетської столиці відбудеться відкриття всесвітньовідомої міжнародної виставки карикатур, яка користується величезною популярністю як у єгиптян, так і їхніх гостей. Цього року на запрошення Міністерства культури Єгипту в експозиції уперше буде представлена наша держава. Виставка з архівів Української асоціації карикатуристів «Карлюка» надасть можливість єгиптянам познайомитись з українською школою карикатури. Презентуватиме українське мистецтво карикатури у Каїрі відомий київський художник-карикатурист Володимир Казаневський.

            До Полтави ж прибули 3 представники Асоціації карикатуристів Єгипту — Мохаммед Соліман, Кхедр Аль Саїд та Амал Абдо. Аби потрапити на відкриття «Карлюки», вони пережили справжню пригоду: найперше через піщані бурі із запізненням вилетіли з Каїру, тож, коли прибули до Стамбулу, запізнилися на літак і, як наслідок,  змушені були провести там цілий день. А коли нарешті добралися до столиці України, в аеропорту, проявивши зайву пильність, їх завели до кімнати для оглядів і змусили давати показання. Але тут вчасно нагодився Володимир Казаневський… Єгиптяни зізналися, що в Україні вперше й щасливі від того, бо дуже вже кортіло побачити нашу країну. У Полтаві ж їм сподобалися і прийом, і художній музей, а на виставці — українська карикатура. Гостей познайомили з історією, пам’ятками і музеями Полтави, гоголівськими місцями
          В експозиції «Карлюки» представлені роботи з міжнародного конкурсу «Час — гроші! (Криптовалюта: біткоїн тощо)», який ще триває. На церемонію відкриття «Карлюки» прибув і художник-карикатурист Валерій Кругов із Херсона, який відповідає за проведення згаданого конкурсу, оскільки добре знається на темі електронної валюти, а разом з ним — провідний експерт у сфері ринку криптовалюти та блокчейна Тимур Амброзієв. У понеділок вони провели семінар для студентів Полтавського університету економіки і торгівлі, під час якого йшлося про історію та передумови виникнення нової фінансової системи, популярність якої все більше зростає на фоні ослаблення традиційної.

         Справжніми «родзинками» цьогорічної «Карлюки» стали дві персональні виставки відомих у світі карикатуристів, лауреатів багатьох міжнародних конкурсів: бельгійця Костянтина Сюннерберга та українця Ігоря Лук’янченка. Обидва молоді, перспективні, перебувають на злеті творчості. На жаль, прибути на відкриття «Карлюки» зміг лише пан Ігор.

         Уже кілька років Михайло Шлафер – один з батьків-засновників «Карлюки» –  намагається перетворити виставку карикатур на повноцінний гоголівський фестиваль гумору, який би мав насичену програму і, можливо, навіть завершувався велелюдною ходою гоголівських персонажів. Цьогоріч у рамках фестивалю відбулося кілька помітних заходів: зокрема у Полтавському академічному театрі ляльок усі охочі змогли переглянути спектакль «Шинель» за повістю Миколи Гоголя, поставлений театром-студією  Богдана Чернявського (а сценографію виконав Михайло Шлафер). До програми фестивалю увійшла і виставка карикатур на тему: «Гумор і космос», що вже втретє відкрилася у Полтавському музеї авіації та космонавтики імені Ю. Кондратюка, і концерт театру поезії та пісні «Надежды маленький оркестрик». Традицією став і виступ під час церемонії відкриття «Карлюки» муніципального духового оркестру «Полтава» із програмою «Музиканти сміються». Фестиваль гумору відбувся за підтримки департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації та управління культури виконкому міської ради і став справжньою подією культурно-мистецького життя.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень