16:55 08.09.2020

Колесникову тримають у прикордонному загоні в Гомельській області - соратники

3 хв читати
Колесникову тримають у прикордонному загоні в Гомельській області - соратники

 Одну з лідерів білоруської опозиції Марію Колесникову після затримання тримають у розташуванні прикордонного загону в Гомельській області, повідомляє штаб екс-претендента на участь у президентських виборах у Білорусі Віктора Бабарика.

"До нашого штабу із декількох анонімних джерел надійшла інформація, що Марія Колесникова затримана і перебуває у Мозирському прикордонному загоні (Військова частина 1257. 247768, Гомельська обл., Мозирський район, н. п. Прудок)", - йдеться у повідомленні.

За даними штабу, в інтересах Колесникової підписано договір з адвокатом із міста Мозиря, який подав до військової частини повідомлення про прийняття захисту і копію ордера.

Однак, зазначається у повідомленні, там "йому також повідомили про те, що Марії Колесникової у цій військовій частині немає".

При цьому Держприкордонкомітет, що підтвердив затримання, також не повідомив, хто затримував Колесникову і за яких підстав її затримано.

Соратники також повідомили, що Білоруський Гельсінський комітет направив до робочої групи ООН з насильницьких та недобровільних зникнень повідомлення щодо ситуації з викраденням Марії Колесникової.

"Робоча група просить держави провести розслідування і повідомити про результати. Ми сподіваємося, що подане повідомлення дасть змогу оперативно з'ясувати долю Марії Колесникової та припинити практику насильницьких зникнень опонентів чинної влади", - йдеться у повідомленні.

Представники опозиції звернулися до білоруської влади з вимогою повідомити про місце перебування Марії Колесникової, "а в разі її утримання представниками влади - негайно звільнити і в повному обсязі забезпечити її право на захист та інші процесуальні гарантії, передбачені міжнародними договорами республіки Білорусь і національним законодавством".

Вранці у понеділок, 7 вересня, член президії Координаційної ради Марія Колесникова, прес-секретар Антон Родненков і виконавчий секретар Іван Кравцов перестали виходити на зв'язок. Портал TUT.by з посиланням на очевидців повідомив, що "Колесникову вранці 7 вересня біля Національного художнього музею невідомі люди посадили в мікроавтобус із написом "Зв'язок" і відвезли в невідомому напрямку". У вівторок вранці держагентство "БелТА" повідомило, що Колесникову затримали під час спроби незаконного перетину держкордону з Україною. У прикордонному комітеті Білорусі підтвердили інформацію про затримання Колесникової, а також повідомили, що Родненкову й Кравцову вдалося залишити республіку і опинитися на території України.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з поінформованих джерел, Колесникова не перетнула кордон України, оскільки під час спроби її насильного вивезення з території Білорусі вона порвала свій паспорт. "Під час спроби фактичної депортації вона порвала паспорт і не могла бути пропущена прикордонниками на територію України", - сказав співрозмовник агентства "Інтерфакс-Україна".

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що виїзд білоруських опозиціонерів Антона Родненкова й Івана Кравцова з країни був "насильницьким видворенням".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив пізніше у вівторок, що "Колесникову затримано за порушення правил перетину держкордону".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область другий день поспіль може обійтися без відключень е/е

Глава МЗС Італії підтвердив плани передати Україні систему ППО SAMP/T

Естонія передає Україні енергоблок, який може забезпечити електроенергією близько 150 тисяч українців

Відключення світла у вівторок можуть збільшуватися за рахунок більшого обсягу обмеження е/е

Італія може передати Україні другу систему ППО SAMP/T

Суд вирішив передати столичний БФК Gulliver в управління АРМА, власник має намір оскаржити рішення

На фронті вже відбулося 102 бойових зіткнення, на покровському напрямку - 35, повідомляє Генштаб ЗСУ

Українські прокурори повідомили про підозру 42 російським офіцерам, причетним до сексуального насильства на окупованих територіях

У Харкові спрацювала ППО, інформації про постраждалих немає

Зливові дощі на півдні Німеччини призвели до масштабних повеней, є загиблі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА