На Житомирському бронетанковому заводі контррозвідники викрили "схему" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Житомирському бронетанковому заводі контррозвідники викрили "схему"

Кримінал
772
Контррозвідники Служби безпеки України викрили посадових осіб Державного підприємства “Житомирський бронетанковий завод” на зловживаннях з державними коштами при закупівлі запчастин сумнівної якості.
Про це повідомляє пресслужба СБУ.
“Контррозвідка СБУ викрила схему з держкоштами на Житомирському бронетанковому заводі”, – йдеться в повідомленні.
За версією попереднього слідства, навесні 2019 року чиновники держпідприємства, яке входить в структуру “Укроборонпрому”, оголосили конкурсні торги на закупівлю деталей на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень. Переможцем тендеру стала комерційна структура з Київської області.
Але при перевірці документації СБУ встановила, що умови торгів були штучно виписані саме під конкретну бізнес-структуру. Зокрема, до тендеру були допущені тільки два учасники – обидва з ознаками фіктивності.
Єдиний конкурент фірми-переможця пов’язаний з ним через третю комерційну структуру і має спільний персонал.
Ціни на запчастини були завищені в 2,7-5 разів від закупівельної вартості, що призвело до зайвих витрат понад 750 тисяч гривень державних коштів.
Крім того, сертифікати на продукцію, які повинні були відповідати критерію виробництва в США, мали ознаки фальсифікації – в інформаційних базах власником бренду фірми, що проводила сертифікацію, є РФ, а безпосереднім виробником продукції одна з країн Східної Азії.
Зазначається, що використання цих деталей могло призвести до передчасного виходу з ладу бронетехніки, яка передається Збройним Силам України.
Правоохоронці провели обшуки на держпідприємстві та за місцями реєстрації фіктивних фірм – учасниць тендеру, під час яких вилучили оригінали тендерної документації, фінансово-бухгалтерські документи, печатки всіх суб’єктів господарської діяльності учасників угоди, специфікації, що стосуються закупівлі та порядку використання деталей, комп’ютерну техніку, а також майже 400 тисяч гривень у національній та іноземній валюті.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК триває.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас