14:29 22.02.2019

ЄСПЛ вирішив додатково не вказувати РФ на необхідність надання медичної допомоги полоненим українським морякам - Ліщина

3 хв читати
ЄСПЛ вирішив додатково не вказувати РФ на необхідність надання медичної допомоги полоненим українським морякам - Ліщина

 Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вирішив додатково не наголошувати Росії про необхідності надання пораненим полоненим українським морякам медичної допомоги, зокрема в медичних спецзакладах, що російська влада має зробити на підставі рішення суду від 4 грудня 2018 року, заявили в Міністерстві юстиції України.

Так заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці в соцмережі Facebook спростував заяву Мін'юсту РФ про нібито відмову ЄСПЛ задовольнити "запит української влади про застосування нових забезпечувальних заходів у справі про затримання кораблів ВМС України російськими прикордонниками в Керченській протоці 25 листопада 2018".

"По-перше, в ЄСПЛ немає справи щодо "затримання кораблів". Права є у моряків, яких незаконно захопила в полон російська влада, і про порушення яких Мін'юст України подав до ЄСПЛ міждержавну скаргу проти РФ. По-друге, 4 грудня 2018 року суд за заявою Мін'юсту України виніс рішення про застосування заходів попереднього характеру за Правилом 39 Регламенту суду (ЄСПЛ - ІФ), за яким суд зобов'язав уряд РФ "забезпечити належне медичне лікування ув'язненим українським військово-морським службовцям, які цього потребують, зокрема пораненим", - зазначив І.Ліщина.

Він нагадав, що 15 лютого Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ з додатковою заявою за Правилом 39.

"Ми надали суду додаткову інформацію щодо медичного стану трьох поранених моряків (зокрема, документи, отримані від МОЗ) і звертали увагу суду на те, що переведення їх до Лефортово ставить під сумнів можливість надання їм медичної допомоги в цій установі. Уряд України просив суд надати інструкції уряду РФ перевести моряків до спеціалізованих медичних установ для подальшого лікування", - пояснив уповноважений у справах ЄСПЛ.

У відповідь на це Європейський суд з прав людини зазначив, що це клопотання української сторони відповідає клопотанню України від 28 листопада 2019 року, і "охоплюється вказівками щодо тимчасових заходів за Правилом 39, наданим Європейський судом 4 грудня 2018 року".

"Іншими словами, суду не треба додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити самостійно, на підставі рішення суду про введення заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року ", - пояснив І.Ліщина.

Він наголосив, що уряд України продовжує контролювати медичний стан моряків і продовжить інформувати ЄСПЛ про динаміку ситуації, особливо з огляду на те, що уряд РФ очевидно нехтує своїм обов'язком про надання суду відповідної інформації".

Раніше Мін'юст РФ заявив, що Європейський суд з прав людини повідомив їх про відмову в задоволенні запиту української влади про застосування нових забезпечувальних заходів у справі про затримання кораблів ВМС України російськими прикордонниками у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден очікує більш тісної співпраці з Бельгією щодо України

Ворог атакував Одесу касетними боєприпасами, мета – припортова інфраструктура, є поранені

Один представник полку "Азов" повернувся додому в рамках останнього обміну військовополоненими

Кулеба в розмові з Блінкеном привітав дозвіл США на удари по РФ: Своєчасний крок у правильному напряму

Офіс ТЧХУ відновив роботу в Краматорську

Кличко: Київ готується до складної зими в умовах масштабних пошкоджень енергетичної інфраструктури

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 70, на покровському напрямку тривають 11 боїв

Зеленський подякував Королю Швеції за особливу допомогу в межах Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

У Міноборони підтримують створення Військової поліції

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 62, найнапруженіша ситуація на покровському напрямку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА