Москва пішла ва-банк: що буде з автокефалією в Україні

08.08.2018, 13:24
Москва пішла ва-банк: що буде з автокефалією в Україні - фото 1
Ймовірно, Росія спробує заблокувати створення незалежної УПЦ або ж проштовхнути автокефалію на своїх умовах. До чого готуватися - з'ясовував OBOZREVATEL.

Великі переговори

Зустріч двох патріархів відбудеться у Стамбулі. Очікується, що на зборах обговорюватимуть українське питання. Адже від рішення Варфоломія багато в чому залежить надання українській церкві автокефалії - незалежності. Розуміючи всю складність ситуації, у Москві вирішили піти ва-банк і організували приїзд делегації на чолі з патріархом Кирилом.

Варто зазначити, процес отримання Томосу досить складний. Після ініційованої патріархом Вселенським Варфоломієм спеціальної процедури були створені дві комісії, що складаються з церковних чинів єпархії. Завдання першої комісії - об'їхати всі 14 незалежних церкви для того, щоб отримати підтримку і схвалення на створення ще однієї.

Друга ж делегація повинна оцінити готовність українських церков, а також центральної влади до процесу створення помісної церкви. Такий візит проходив 27-28 липня, якраз у 1030-ту річницю хрещення Русі-України. Комісії вже повернулися до Стамбулу. У разі повноцінного схвалення з їхнього боку Синод на чолі із Вселенським Патріархом на своєму засіданні прийме рішення про надання Україні Томосу - офіційного дозволу на створення автокефальної церкви.

Фото прес-служби АП

Що вирішить Варфоломій

У Московському патріархаті впевнені: Варфоломій, незважаючи ні на що, не піде на погіршення відносин із Кирилом.

Коментуючи OBOZREVATEL зустріч двох лідерів, прес-секретар УПЦ МП Владика Климент зазначив, що одна з основних цілей Варфоломія - зберегти єдність церкви. Саме тому, за його словами, він не ризикуватиме і не надаватиме як виняток українській церкві автокефалію.

"Оскільки остання зустріч патріархів відбувалася у 2016 році у Шандазі, то на ній були чітко позначені позиції православних церков щодо розколу в Україні. Патріарх Варфоломій у присутності всіх заявив, що ніколи не зробить того, що б могло легалізувати розкол в Україні. Патріархи - відповідальні люди, їхні слова мають величезне значення, і та інформація, яка є у пресі - не відповідає домовленостям", - сказав Климент.

Іншої думки голова комітету з питань культури та духовності, депутат від "Народного фронту" Микола Княжицький. Оцінюючи візит представника Константинопольського патріархату, а також ситуацію з переговорним процесом, нардеп стверджує, що чаша терезів на боці української автокефалії.

"Ми чули заяву представника Вселенського патріарха на святкуванні 1030-річчя Хрещення України-Русі, і вона повністю суперечить тезам Московського патріархату. Звичайно, вони будуть маніпулювати, тиснути на Вселенського патріарха. Але я впевнений, що Томос буде надано, й українська православна церква буде створена. Хоча надання Томосу не гарантує створення єдиної церкви, адже церкви Московського патріархату також будуть канонічними", - сказав у коментарі OBOZREVATEL нардеп.

Кирило і Варфоломій (ТАСС)

На руку єдиній православній церкві в Україні грає і той факт, що автокефалію підтримала частина єпархій Московського патріархату.

"Насправді багато представників патріархату підписали звернення до Варфоломія. Ми знаємо тільки 2 з них, а насправді їх більше... Упевнений, що більшість із них перейдуть в єдину православну церкву,бо частина з них стримує неканонічність інших церков. Якщо це питання буде вирішене, то вони перейдуть в Українську автокефальну церкву", - вважає Княжицький.

А ось на думку російського історика Андрія Зубова, Варфоломій після зустрічі все ж дасть Україні автокефалію, але для цього він може вибрати незвичайний спосіб.

"Питання в тому, як буде створена автокефалія. Якщо вона буде створена через Константинополь - це один варіант. Він, зрозуміло, дуже невигідний не тільки Москві, але і Українській церкві Московського патріархату. Другий варіант - автокефалію надає Московський патріархат частині своєї церкви. І тоді вже інші церкви України входять до неї. Для Москви це набагато правильніше рішення. Причому досягається та сама мета - автокефалія", - прокоментував ситуацію OBOZREVATEL Зубов.

Щоправда, навіть після надання Томосу процес створення церкви триватиме не один місяць. Після отримання цього указу в Україну вирушить спеціальний представник Варфоломія, який керуватиме процесом створення незалежної церкви. Проте даний представник не керуватиме церквою. Патріарха обиратимуть окремо, на спеціальному зібранні українських єпархій.

Віталій Тисячний

"Обозреватель", 07 серпня 2018