20:33 21.08.2018

Слова Москалькової про неможливість звільнення Сенцова - фарс і маячня, все залежить від політичної волі Путіна - І.Геращенко

3 хв читати
Слова Москалькової про неможливість звільнення Сенцова - фарс і маячня, все залежить від політичної волі Путіна - І.Геращенко

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко розцінює слова російського омбудсмена Тетяни Москалькової про неможливість звільнення українського режисера Олега Сенцова як затягування часу і продовження тактики шантажу.

"Те, що городить омбудвумен РФ Т.Москалькова про неможливість звільнення Сенцова і якусь загадкову "нову правову угоду" між РФ і Україною - це, звичайно, маячня, банальне і лицемірне затягування часу, фарс, підлість і продовження тактики шантажу долями живих людей. Єдине, що потрібно для звільнення Сенцова, Кольченка, Сущенка, інших бранців Кремля і заручників з окупованих територій, - це політична воля і бажання Путіна. Волі немає, навпаки, є бажання замучити при потуранні і байдужості світу...", - написа І.Геращенко на сторінці у Facebook у вівторок ввечері.

Вона вказала, що Україна продемонструвала всі можливі кроки та ініціативи для звільнення політв'язнів і заручників. "У відповідь - нові та нові фарс і брехня Кремля, виверти і відмовки. Можливі смерті і каліцтва українських політв'язнів і заручників назавжди будуть на совісті світу, який продовжує загравати з диктатором...", - підсумувала Геращенко.

Пізніше у вівторок перший віце-спікер Верховної Ради додала, що РФ насильно нав'язує своє громадянство, "як каторгу, як рабство", а О.Сенцов, як і О.Кольченко, ніколи не визнавали себе громадянами країни-агресора, не писали заяв про набуття російського громадянства і не брали в руки російський паспорт.

"Це примусова, насильницька паспортизація, яка є злочином. Примітно, що злочин підтримує уповноважений з прав людини РФ, яка силою, проти волі, нав'язує Олегу громадянство країни, якій наплювати на своїх громадян", - написала І.Геращенко у своїй сторінці у вівторок ввечері.

Вона нагадує, що українська сторона на засіданнях ТКГ у Мінську п'ятий місяць апелює до РФ з одним запитанням - чи планують вони забирати своїх громадян, які "вже до Путіна чолобитні пишуть з проханням - хочемо додому". Російська влада мовчить і, зазначає І.Геращенко, по суті, не визнає своїх громадян своїми, "демонструє злочинну байдужість до долі своїх громадян", яких, згідно з усіма конвенціями, має захищати, якщо за кордоном вони потрапили в біду.

"Плиз, скажіть хтось генералу Москальковій, що для звільнення Сенцова не потрібно нових угод РФ і України, а лише указ Путіна про його помилування. Крапка", - наголосила перший віце-спікер Верховної Ради України.

Раніше у вівторок уповноважений з прав людини в РФ Т.Москалькова заявила, що обмін О.Сенцова на російських ув'язнених, яких утримують в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України, для таких випадків необхідно напрацювати новий правовий механізм.

"Що стосується Сенцова, Штиблікова тощо, у них вийшли за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії - так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію. Тому тут потрібно шукати якусь нову правову форму", - сказала Т.Москалькова на прес-конференції.

На думку уповноваженого, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

Вона висловила сподівання на те, що в результаті переговорів МЗС двох країн та інших компетентних органів такий механізм буде знайдено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти повторно атакували залізничну інфраструктуру Харківщини, пошкоджені колії та вагон електропоїзда

СБУ затримала інформатора, який передавав ворогу дані про ЗСУ на Донеччині

Мер Києва показав новий пішохідний міст в Оболонському районі

Погоджено примусову евакуацію 123 дітей з окремих населених пунктів Харківщини

ISW: Кремль готує зміну військового керівництва бойовими операціями в Україні

В Україну прибула пані маршалок Сенату Польщі

Військовозобов'язаний помер в одному з ТЦК Закарпаття, призначено службову перевірку

За добу на Харківщині 9 загиблих і 43 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - ОВА

За добу росіяни 16 разів обстріляли населені пункти Донеччини, у Торецьку поранені двоє людей - ОВА

Почесною відзнакою "За мужність і відвагу" Зеленський нагородив 1-й окремий батальйон морської піхоти ВМС ЗС України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА