12:27 04.02.2020

Зеленський вважає правильним ухвалення закону про заборону повернення визнаних неплатоспроможними банків екс-власникам

2 хв читати
Зеленський вважає правильним ухвалення закону про заборону повернення визнаних неплатоспроможними банків екс-власникам

Президент України Володимир Зеленський вважає правильним ухвалення законопроекту №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, прийняття якого є prior action за новою програмою співпраці з МВФ.

"Ми зробили все, щоб цей закон було ухвалено. Закон нині передано до комітету (Верховної Ради - ІФ), його розглядатимуть, мені здається, цього тижня. Я впевнений, що ми його ухвалимо, але ви ж розумієте, що у нас багато партій у Верховній Раді. Тому подивимося на результати. Мені здається, що це правильний закон", - сказав він журналістам у вівторок під час ознайомлення з роботою держпрограми "Доступні кредити 5-7-9%" в "Укргазбанку".

Як повідомлялося, Кабмін 12 грудня зареєстрував у ВР законопроект №2571, який, зокрема, пропонує встановити за Верховним Судом розгляд справ про виведення банку з ринку, можливу докапіталізацію державою і відшкодування збитку за визнання банку неплатоспроможним. Згідно з ним, усі поточні судові справи з цих питань на стадії апеляції має бути передано на розгляд Великої палати Верховного Суду. Законопроект встановлює, що в разі визнання банку неплатоспроможним його власники мають право вимагати через суд лише відшкодування, для розрахунку якого залучатимуть аудиторів.

Документ, у разі ухвалення, також заборонить у рамках забезпечення таких позовів зупиняти дії рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів) НБУ, а також забороняти НБУ та його працівникам здійснювати певні дії.

Крім того, законопроект містить цілу низку поправок безпосередньо з регулювання діяльності банків і вимог до них, наділяючи Нацбанк додатковим повноваженнями, але водночас скасовуючи норму про збільшення їхнього мінімального статутного капіталу з 200 млн грн до 500 млн грн. Зокрема, НБУ зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов'язати банк визначати пов'язаних осіб до здійснення операцій із ними.

Згідно із законопроектом, банк буде зобов'язаний постійно підтримувати рівень ліквідності та фінансування, достатній для забезпечення своєчасного і повного виконання своїх зобов'язань, і одночасно дотримуватися мінімальних значень нормативів ліквідності, які встановив Нацбанк.

Крім цього, документ детально уточнює порядок отримання або збільшення суттєвої участі, а за порушення її пропонується передбачити тимчасове позбавлення такого власника використання його права голосу і/або вимагати відчуження його акцій банку Національним банком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

Майбутній скринінг українського законодавства - привід показати конкурентоспроможність українського агросектору, вважає торгпред України

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

"Метінвест" у рамках "Сталевої мрії" представив проєкт відновлення мікрорайону в Бахмуті

Війна знищила близько 30% потенціалу українського агросектору, 20% сільгоспземель - під окупацією - Мінагрополітики

Дефіцит електроенергії зберігається більшу частину доби понеділка - "Укренерго"

Гендиректор Федерації роботодавців: На кожному нашому підприємстві - близько 10% мобілізованих співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА