В Україні обмежать продаж енергетиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні обмежать продаж енергетиків

Казна та Політика
1657
Народні депутати вирішили зайнятися популяризацією здорового способу життя серед української молоді. Щоправда, досягти виконання заявленої мети збираються не за рахунок будівництва спортивних майданчиків, а шляхом введення додаткових обмежень. Зокрема, парламентаріям не дає спокою надмірна захопленість дітей енергетичними напоями, якими завалені полиці магазинів та супермаркетів.
Спираючись на опубліковані в європейському Регламенті № 1169/2011 дані, депутати пишуть в пояснювальній записці про потенційний негативний вплив кофеїновмісних напоїв на серцево-судинну систему. І вказують на досвід низки країн. Втім, довгого списку держав, що вступили в двобій з енергетиками, парламентаріям скласти не вдалося. Такі напої заборонено продавати особам до 18 років в Латвії та Литві, а в США табу встановлено тільки для спиртовмісних енергетиків. Більшість же країн обмежується вимогою до виробників чесно писати на етикетці вміст кофеїну в напої.
Законопроект № 10117, внесений у Раду групою нардепів на початку березня, пропонує взяти за основу жорсткий сценарій і встановити в Україні:
  • Повну заборону на виробництво і продаж енергетиків, вміст спирту в яких перевищує 0,5%.
  • Заборону на продаж будь-яких енергетиків особам до 18 років.
  • Заборону на продаж енергетиків в автоматах, а також розлив в тару більш ніж 0,33 мл.
  • Заборону реклами енергетиків на радіо і ТБ в період з 8 ранку до 20 години, а також на щитах,
    розташованих ближче ніж 300 метрів до навчальних закладів.
  • Вимогу до виробників вказувати вміст кофеїну та інших тонізуючих речовин на лицьовій частині етикетки, а також їх потенційного впливу на здоров’я – на звороті.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас