13:40 07.08.2020

Голова ВРП заявляє про необхідність термінового вирішення питання підсудності та зміни мережі судів через адміністративно-територіальну реформу

2 хв читати
Голова ВРП заявляє про необхідність термінового вирішення питання підсудності та зміни мережі судів через адміністративно-територіальну реформу

Новий адміністративно-територіальний поділ в Україні потребує внесення коректив у наявну мережу судів і, відповідно, розробки нової мережі судів, заявляє голова Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Овсієнко.

В інтерв'ю "Судово-юридичній газеті" він зазначив, що це питання є дуже складним, оскільки потрібно враховувати і недоліки попереднього переформатування судової системи саме на рівні місцевих судів, і новий адміністративно-територіальний поділ, і питання логістики, і питання запровадження електронного судочинства. "Вирішення всіх цих проблем у комплексі дасть змогу сформувати оптимальну мережу судів, яка забезпечуватиме максимально ефективний доступ до правосуддя і право на справедливий суд", - наголосив Овсієнко.

Голова ВРП також назвав питання територіальної підсудності таким, що потребує першочергового вирішення, оскільки новий адміністративно-територіальний поділ певною мірою ускладнив роботу судів з точки зору визначення територіальної підсудності кримінальних проваджень і цивільних справ, а також справ адміністративної юрисдикції, які підсудні місцевим загальним судам як судам першої інстанції.

"Тому закріплення положень, які на перехідний період, до утворення нової мережі судів, дали б змогу чітко визначити правила територіальної підсудності є надзвичайно важливим і пріоритетним завданням законодавця", - зазначив Овсієнко.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила постанову №3650 "Про утворення та ліквідацію районів", якою реформується субрегіональний рівень адміністративно-територіального устрою України і замість наявних 490 районів створюється 136 укрупнених.

Крім того, в Україні проводиться реформа децентралізації, у рамках якої триває формування об'єднаних територіальних громад. До 27 травня Кабмін затвердив перспективні плани формування територій громад всіх 24 областей України, за винятком окупованих територій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу через ракетну атаку РФ

Окупанти випустили по Харківщині 8 ракет - Синєгубов

У Харкові внаслідок ворожого удару перебито газопровід, спалахнула пожежа, 2 людей поранено

Окупанти вдарили по критичній інфраструктурі Харкова, інформація про постраждалих уточнюється

Окупанти обстріляли Малоданилівську громаду Харківської області

САП і НАБУ повідомили ексголові «Полтавапаливо» про підозру в завданні майже 13 млн грн збитків

РФ атакує південні та центральні області України кількома групами ударних БпЛА

Кількість бойових зіткнень зросла до 102, найскладніша ситуація залишається на Куп'янському та Покровському напрямках - Генштаб

Війська РФ від початку доби використали 69 УАБів і понад 360 дронів-камікадзе для ударів по Україні - Генштаб

Окупанти атакують уздовж майже всієї лінії фронту, від початку доби було 82 ворожі штурми - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА