Як у 2019-му змінився український ринок фрилансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як у 2019-му змінився український ринок фрилансу

Особисті фінанси
1963
У році, що минає, фриланс в Україні продовжив впевнений розвиток. Тенденція відображає підвищений інтерес бізнесу до послуг віддалених виконавців.
Про це повідомляє український фриланс-сервіс Freelancehunt.
Кількість замовників, як і сукупний бюджет проєктів, збільшилася на 35%.
Середній гонорар за опублікований проєкт зріс на 12%, порівняно з минулим роком, і становить майже 2 000 гривень. При збільшенні попиту зростає і кількість охочих надати свої послуги. Тому в 2019-му кількість зареєстрованих фрилансерів на платформі збільшилася на рекордні 55%!
Причина. На позитивну динаміку впливає те, що серед фрилансерів багато затребуваних фахівців, які готові співпрацювати з замовниками попроєктно.
Найпопулярнішими напрямами як серед клієнтів, так і у виконавців вважаються програмування та дизайн.
За фінансуванням проєктів явно виграють веб-майстри – половина всіх бюджетів зосереджена у них. Кількість дизайнерів лише трохи поступається програмістам, проте опублікованих проєктів у цій категорії вдвічі менше. При цьому перспективи в гонорарах у дизайнерів скромніші – вони конкурують за замовлення з сумарним бюджетом в 5 разів меншим, ніж у програмістів.
Далі в рейтингу популярних напрямів іде маркетинг, загальний бюджет в якому лише трохи поступається дизайну. А за кількістю опублікованих проєктів і бажаючих їх виконати бронза у копірайтинга. Водночас дизайн і копірайтинг — найбільш конкурентні ніші: зареєстрованих виконавців вдвічі більше, ніж опублікованих замовлень.
*Лідером серед банків, через які перераховують гонорари, вже не перший рік є «Приватбанк». Його можливості використовують 88% фрилансерів і 72% замовників.
  • «Монобанк», в 2019-му кількість його клієнтів зросла майже вдвічі: до 11% серед виконавців і до 22% серед замовників.
  • Бронзу у фрилансерів отримує «Ощадбанк», а у замовників — «Укрсиббанк».
  • Четверте і п’яте місце в топі у «Альфа-банку» і «Райффайзен Банк Аваль».
Серед юридичних осіб, які оплачують послуги фрилансерів безготівковим способом, трійка лідерів має такий вигляд: «Приватбанк» — 37%, «Укрсиббанк» — 13% і «Південний» — 11%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас