17:12 29.05.2018

Більшість українців позитивно ставляться до ЗНО і вважають оцінки тестування справедливими

3 хв читати
Більшість українців позитивно ставляться до ЗНО і вважають оцінки тестування справедливими

В Україні за 10 років з часу впровадження в Україні зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) при вступі до вишів ставлення до нього значно покращилося, свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Так, згідно з дослідженням, у травні 2018 року на запитання "Чи підтримуєте ви впровадження ЗНО в Україні?" 52% респондентів відповіли "так" або "скоріше так" і лише 25% сказали "ні" або "скоріше ні", тоді як у травні 2008 року показник підтримки було зафіксовано на рівні 26%, а не підтримували ЗНО 40% опитаних.

Крім того, цього року підтримують ЗНО майже 75% тих, хто особисто складав ці тести.

У дослідженні зазначається, що чим молодші опитані й чим вищий рівень їхніх доходів та освіти, тим більше вони підтримують ідею впровадження ЗНО замість вступних іспитів.

Дещо вища підтримка спостерігається на заході України (66% підтримки) і серед тих, хто має досвід проходження ЗНО (особисто - 74% або їхні діти/онуки - 68%), нижча підтримка - на сході країни (42% підтримки) та серед тих, хто не має відповідного досвіду (44%).

Така ситуація спостерігається і щодо оцінок справедливості ЗНО: так, якщо 10 років тому лише 26% вірили, що ЗНО дає змогу більш справедливо оцінювати рівень знань абітурієнтів, то 2018 року кількість оптимістично налаштованих громадян становила вже 52%. У справедливість ЗНО набагато частіше вірять ті, хто складали такі іспити (70%), ніж ті, хто не мав такого досвіду (45%).

Також, згідно з опитуванням, 40% вірять, що вступ до вищих навчальних закладів можливий без корупції (це майже вдвічі більше порівняно з дослідженням 2008 року - 22%). Крім того, 46% вважають, що впровадження ЗНО сприяє боротьбі з корупцією під час вступу до вищих навчальних закладів (19% у 2008 році). Оптимістів більше серед молоді та людей середнього віку, забезпечених і з вищою освітою, жителів Заходу, а також тих, хто мав досвід проходження ЗНО та загалом його підтримує.

Майже половина опитаних (48%) вважають, що ЗНО створює рівні умови для вступу до вищих навчальних закладів для всіх, незалежно від матеріальних можливостей, тоді як 31% дотримуються протилежної думки, а кожен п'ятий не визначився щодо цього питання. Цікаво, що в рівні умови для всіх більше вірять люди із середнім і високим рівнем доходів, ніж малозабезпечені та бідні, а також більше молодь, ніж старше покоління. Крім того, 38% опитаних однозначно або швидше переконані, що впровадження ЗНО підвищило якість середньої та вищої освіти в Україні (дещо частіше так вважають ті, хто мав досвід проходження ЗНО), така сама кількість думають навпаки, чверть не визначилися.

При цьому цікаво, що 45% респондентів усе-таки не виключають, що фальсифікації результатів ЗНО можливі (26% не вірять у це, ще 30% не змогли відповісти). Скептиків більше було помічено серед жителів Заходу, чоловіків і тих, хто не підтримує ЗНО. Цікаво, що серед батьків рівень недовіри до ЗНО трохи вищий, ніж серед тих, хто особисто складав тести.

Протягом останніх 10 років 12% респондентів проходили тести ЗНО особисто, ще 20% заявили, що їх проходили їхні діти або онуки. Дві третини респондентів до 35 років мали досвід проходження цих тестів за останні 10 років.

Опитування проведено 3-8 травня 2018 року серед населення України віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами й типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Статистична похибка - не більше ніж 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На США обрушився торнадо, внаслідок якого загинуло щонайменше 18 осіб

Макрон застеріг світ від послаблення підтримки України

Війська РФ від початку року скинули на територію України майже 10 тис. керованих авіабомб

За минулий день армія РФ 28 разів обстріляла прикордонні громади Сумської області

Жителі Запорізької області дедалі частіше стають жертвами шахраїв, які обіцяють "надати грошову допомогу"

Зеленський привітав Науседу з переобранням на посаду президента Литви

У Литві чинного главу держави Науседу було переобрано на другий президентський термін

Генштаб: Від початку доби відбулося 95 бойових зіткнень, більше половини - на Куп'янському та Покровському напрямках

Війська РФ завдали ракетного удару по Міжнародному аеропорту "Запоріжжя"

За добу окупанти випустили по Україні 14 ракет і близько 70-ти керованих авіабомб - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА