ua en ru

Мінфін прокоментував рішення суду Лондону щодо "боргу Януковича"

Мінфін прокоментував рішення суду Лондону щодо "боргу Януковича" Фото: Оксана Маркарова (УНІАН)

Маркарова зазначила, що рішення суду дозволить Україні представити свою позицію

Рішення Апеляційного суду Лондону щодо так званого "боргу Януковича" дозволить Україні представити свою позицію. Про це заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, коментуючи рішення суду, повідомляє прес-служба Мінфіну.

Як зазначається, сьогодні Апеляційний суд Англії виніс рішення за апеляцією України на рішення, постановлене англійським судом у березні 2017 року у порядку спрощеного провадження на користь Росії у справі щодо "боргу Януковича".

Висновки суду надають Україні можливість представити свою позицію

За словами Маркарової, Україна вітає рішення суду, яке надає Україні можливість у повному обсязі представити та довести свою позицію щодо неправомірності дій Росії. Маркарова також наголосила, що Росія повинна нести відповідальність за свої міжнародно-протиправні діяння, і "англійський суд чітко дав зрозуміти, що не ухилятиметься від прийняття рішення з цього питання."

"Одностайні висновки Апеляційного суду надають Україні можливість представити перед судом свою давно відстоювану позицію про те, що угоди стосовно єврооблігацій на суму 3 мільярди доларів є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню. Це зумовлено зухвалими погрозами та актами агресії, які Росія вчинила проти України не тільки напередодні укладення відповідних угод, завдяки чому й забезпечила їх підписання, а також у період після підписання, та які вона продовжує чинити дотепер", - зазначила вона.

Тактика РФ суперечить "засадам правосуддя"

Крім того, зазначається, що сьогодні суд визнав, що Росія "вимагає від суду розгляду вимог за договором… без надання Україні можливості захищатися, висуваючи аргумент захисту щодо примусу у ході судового розгляду". Крім того, зазначається, що тактика РФ суперечить "засадам правосуддя" та є "несправедливою."

Дії Росії щодо окупації Криму є прямим порушенням міжнародного права

Також у рішенні суду зазначається, що уряд Сполученого Королівства "вважає дії Росії щодо окупації Криму та надання допомоги бойовикам на сході України у протистоянні українській владі прямим порушенням зобов'язань Росії за міжнародним правом, у тому числі, зокрема, зобов'язань згідно з імперативними нормами, відображеними у статті 2(4) Статуту ООН".

Україна виграла у питанні необхідності розгляду справи у повному судовому процесі

Таким чином, як повідомляється, Україна виграла з питання необхідності розгляду аргументів щодо примусу у повному судовому процесі та з питання необхідності постійного зупинення провадження, якби англійський суд дійшов висновку про неможливість розгляду аргументів України щодо примусу. Разом з тим, Україна програла з питань дієздатності, повноважень, непрямих умов та контрзаходів, а також із питання наявності інших вагомих підстав для повного судового розгляду.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що суд Лондона підтримав апеляцію України у суперечці з РФ щодо "боргу Януковича".

Зазначимо, в березні 2017 року Міністерство фінансів Росії повідомило про те, що суд Лондона зобов'язав Україну повернути 3 млрд доларів плюс відсотки по купленим Росією облігаціям.