Доступність посилання

ТОП новини

Припущення, що Трамп може зустрітися з Путіним у липні в Європі, Білий дім ще не коментує


Володимир Путін і Дональд Трамп, комбіноване фото
Володимир Путін і Дональд Трамп, комбіноване фото

Під час свого європейського турне президент США Дональд Трамп у липні, ймовірно, проведе двосторонні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Перебування Трампа у Європі включає саміт НАТО, де ключовою темою буде протидія російській войовничості, а також його візит до Великої Британії, яка окремо звинувачує Москву в агресивних діях.

Не ясно, чи ця зустріч буде до, чи після саміту НАТО й візиту до Сполученого Королівства. Очевидно, що для нас краще, якби це було опісля
Неназваний британський урядовець у Times

Білий дім напередодні не коментував повідомлень на цю тему.

Із Москви російська агенція «Інтерфакс» повідомляє, що наступного тижня там очікують радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона «для приготування саміту».

11–12 липня президент Трамп братиме участь у зустрічах НАТО у Брюсселі, а 13 липня він буде у Британії.

Видання Times, посилаючись на неназвані «чільні джерела» у британському уряді, пише, що зустріч Дональда Трампа з Володимиром Путіним напружує Лондон і що проведення такого саміту до переговорів із союзниками сприймали б негативно.

«Неясно, чи ця зустріч буде до, чи після саміту НАТО й візиту до Сполученого Королівства. Очевидно, що для нас краще, якби це було опісля… Це додає іншої динаміки і без того барвистому тижню», – цитує часопис урядовця.

Американські та британські неофіційні джерела припускають, що місцем зустрічі може бути Відень, де розташована штаб-квартира Організації з безпеки і співробітництва у Європі.

Випереджаючи ймовірне нове порушення президентом Трампом теми військових видатків країн-членів НАТО, британський міністр оборони Ґевін Вільямсон написав у Times, що «Європа не може сподіватися на те, що за її оборону відповідатимуть американські платники податків».

Багатьох західних оглядачів турбує не лише роздратованість Дональда Трампа фінансовим аспектом альянсу, а й те, що американський лідер неодноразово ставив під сумнів роль НАТО, хоча і казав, що змінював свою думку.

Президент Трамп завжди наголошував, що хоче зближення з Росією, і переважно відкидав критику Москви за втручання в американські вибори та за дії Путіна на міжнародній арені.

На минулому саміті країн «Групи семи» Дональд Трамп опинився на самоті із припущенням, що Росію було б добре повернути до організації.

Москву виключили з тієї групи 2014 року за російську анексію Криму.

Британський прем’єр-міністр Тереза Мей сказала, що про нормалізацію відносин з Москвою можна буде говорити тоді, коли президент Путін покаже, що готовий змінити свою політику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG