Доступність посилання

ТОП новини

Ми повинні знати хто платить за політичну рекламу – журналіст BBC


Ми повинні знати, хто платить за повідомлення в медіа, – Сакур
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

«Ми повинні знати, хто платить за повідомлення в медіа» – Сакур

Ведучий «HARDTalk» на ВВС та модератор «Ялтинської європейської стратегії» Стівен Сакур під час форуму розповів Радіо Свобода про те, що перед виборами в кожній країні завжди виникає проблема фейків у медіа. Але отримання правдивої і об’єктивної інформації – це особиста відповідальність кожної людини.

Це буде досить складний рік для України. Немає сумнівів, що країна стикнеться з питаннями щодо фейків, втручання ззовні у виборчий процес

– Це буде досить складний рік для України. Думаю, немає навіть сумнівів у тому, що країна стикнеться з питаннями щодо фейків, втручання ззовні країни у виборчий процес, зокрема через інтернет. Ми знаємо, що Росія має великі здібності в цьому. Але це проблема не тільки України. Це проблема для багатьох країн у всьому світі.

– Про що повинні пам’ятати громадяни, які читають новини під час виборів?

– Я вважаю, що кожна людина повинна брати на себе трохи відповідальності. Потрібно думати про те, звідки взялася інформація, яку ви отримали, чи можете ви її перевірити, чи може знайти друге джерело. Звичайно, є відповідальність влади в тому, щоб люди не отримували систематично неправдивої інформації. Але є і відповідальність кожного, щоб ретельно обдумувати кожну новину.

– Яких стандартів повинні дотримуватися медіа під час виборчого процесу?

– Я працюю на BBC, де ми маємо вказівки про неупереджене, об’єктивне висвітлення фактів. Ми нейтральні політично, ми не займаємо сторін під час виборів. І я відверто вважаю, що найкраще для журналіста бути свідком подій, повідомляти про те, що ти бачиш на власні очі, але не ставати ні на чию сторону. Я сподіваюсь, що українські журналісти так робитимуть. Очевидно, що українці повинні визначитися, чи можуть вони довіряти медіа в країні. Ми в BBC надзвичайно обережні,особливо під час виборів, і скрупульозні.

– Експерти відзначають, що вже зараз, до початку офіційного старту виборчої кампанії, в медіа з’являється велика кількість замовних матеріалів. Що Україна може зробити, щоб зменшити їхню кількість?

Кожна людина повинна брати відповідальність і думати, звідки вона бере інформацію і перевіряти її, чи достовірне джерел

– Це проблема багатьох країн. Ми бачимо, що політичні партії роблять публічні заяви, які мали би бути висловленням точки зору, але насправді це маніпуляції. Все, що я можу сказати, це те, що вже казав, кожна людина повинна брати відповідальність і думати, звідки вона бере інформацію і перевіряти її, чи достовірне джерело. Це не легко. І я не вдаю, що це легко. Але ми повинні думати про те, як ми використовуємо інформацію.

В Україні лунають думки про те, що варто на законодавчому рівні встановити регулювання політичної реклами. Як гадаєте, чи можливо якимось чином її регулювати?

Ми повинні знати, хто заплатив за повідомлення, хто вони, звідки, а після цього потрібно вирішувати, чи довіряти цьому повідомленню

– Можливо, якась регуляторна система, де можна було б перевіряти достовірність політичної реклами, чи є правдою інформація, чи брехнею. Але це дуже складно. Тому що в політиці те, що одна людина називає брехнею, є правдою для когось іншого. Я гадаю, що ключове слово – це прозорість. Ми повинні знати, хто заплатив за повідомлення, хто вони, звідки, а після цього потрібно вирішувати, чи довіряти цьому повідомленню. Але потрібно бути відкритими. Не можна прикидатися тим, ким ти не є. Тож, моя порада переконатися, що ви маєте правила, які змушують людей, які платять за політичну рекламу, бути відкритими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG