Міжбанк: котирування НБУ диктуватимуть тренд на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: котирування НБУ диктуватимуть тренд на ринку

Валюта
564
Вівторок продовжить тенденції вчорашнього дня на валютному ринку і знову пройде дуже активно. За нашими прогнозами, сьогодні обсяги на торгах будуть в межах до $ 340 млн при здійсненні до 680 угод.
Головних причин кілька:
1). Пік бюджетних платежів у клієнтів. До 20 травня бізнес повинен розрахуватися з державою за податками, і навіть з урахуванням послаблень через карантин суми значні. Вільної гривні у клієнтів немає взагалі, виручка падає. І більшість компаній буде активно продавати валюту, щоб розрахуватися з бюджетом. На тлі низького попиту – це завжди працює на зміцнення гривні;
2). Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники хочуть розмістити гривневі облігації на 3,6,9 місяців і 1 рік, а доларові – на 204 дні. З обсягами розміщення мінфінівці теж визначилися – на 3 і 6 місяців по 1 млрд кожного випуску за номіналом, по 9 місяців і рык – без обмежень. Також Мінфін України готовий залучити в необмеженій кількості і долари на термін 204 дні. За фактом це призведе до зниження прибутковості паперів на 3 і 6 місяців у гривні (там є конкуренція між покупцями через обмеження обсягу ОВДП). В цілому, банки зараз досить активно скуповують ці гривневі облігації (хоча для економіки набагато важливішим було їх кредитування реального сектору цими ресурсами), і такі операції частково теж працюють на нацвалюту. Так як дефіцит гривні провокує зниження курсу на міжбанку;
3) активна робота НБУ на валютному ринку в частині викупу надлишку долара в резерви. Через повний застій в економіці ділова активність надзвичайно низька, і викуповувати валюту на торгах особливо нема кому. Це призводить до ситуативного зміцнення курсу гривні, а Нацбанк практично щодня проводить інтервенції з викупу долара в ЗВР. Саме котирування НБУ зараз диктують курсовий тренд на міжбанку. Водночас своїми діями регулятор практично утримує зараз долар від істотного обвалу.
4) Поведінка спекулянтів. Спекулянти знову спробують хоч якось розворушити ринок, підлаштовуючись під дії великих клієнтів, а також продовжать працювати у форматі «в дві сторони» і грати на різницях готівкового і безготівкового курсів. При зростанні пропозиції (що закономірно в дні бюджетних платежів) – вони продовжать грати “на зниження”.
Finance.ua прогнозує коридор по долару 19 травня на міжбанку в межах 26,40-26,65 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 26,57 / 26,59
Євро – 28,85 / 28,87
Російський рубль – 0,3650 / 0,3654
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас