16:04 30.07.2020

До МКС передано інформацію про майже 4 тис. жертв порушення прав власності в Криму

2 хв читати
До МКС передано інформацію про майже 4 тис. жертв порушення прав власності в Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомляє про передання до Міжнародного кримінального суду інформації про майже 4 тисяч жертв порушення права власності в Криму.

"27 липня до Міжнародного кримінального суду передали інформацію про 3952 жертв порушення права власності у Криму. Повідомлення було підготовлене прокуратурою Автономної Республіки Крим та Регіональним центром прав людини на основі моніторингу судових рішень", - ідеться в повідомленні.

За інформацією прокуратури, загалом ідентифіковано 250 осіб, чиє нерухоме майно було зруйновано, а у 3702 кримчан російська влада вилучила земельні ділянки загальною площею щонайменше 355 га.

"Основними аргументами окупантів при зверненні постраждалих у суд були: незаконність передачі земельних ділянок у власність; відсутність оригіналів потрібних документів в архівах на півострові; віднесення земель до місць особливого режиму (після 2014 року); незаконність дозволів на будівництво, виданих українськими органами", - йдеться в повідомленні прокуратури Криму.

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою забороняється. Відповідно до статті 8(2)(a)(iv) Римського статуту і за статтями 53 та 147 Четвертої Женевської конвенції такі дії забороняються та кваліфікуються як воєнні злочини", - наголосив заступник прокурора Автономної Республіки Крим Віталій Секретар.

У повідомленні зазначено, що прокуратура АР Крим уже почала досудове розслідування цих злочинів за ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни). Зібрані в рамках кримінальних проваджень докази також знайшли своє відображення у зазначеному повідомленні у МКС.

У прокуратурі нагадують, що це вже друге інформаційне повідомлення про порушення права власності, спрямоване до МКС, перше було передано у 2017 році й містило загальну інформацію.

"Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду перебуває на етапі попереднього вивчення ситуації на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу. І кінцева мета цього аналізу відкриття повноцінного розслідування", - зазначила прокурор департаменту з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Валерія Мельник.

За її словами, органи прокуратури спільно з громадськими організаціями системно збирають докази скоєння військових злочинів і злочинів проти людяності для подальшого залучення всіх винних до відповідальності і на національному, і міжнародному рівнях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна найближчими днями отримає перші снаряди в рамках ініціативи Чехії

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА