Суперзір імплантуватимуть прямо в мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суперзір імплантуватимуть прямо в мозок

Технології&Авто
4204
Система Orion знаменує десять років досліджень. У ній камеру доповнюють 60 електродів, які стимулюють мозок створювати зображення. Engadget розповідає, чи складно осліплій людині відновити зір за допомогою технологій.
Близько 36 млн осіб по всьому світу страждає від сліпоти, викликаної захворюваннями або травмами, і донедавна у них було мало шансів повернути собі зір. У 2009 лікарі з університету Мічігану імплантували пацієнтові перше біонічне око Argus II. Тепер, через десять років, його виробники проводять випробування більш ефективної системи штучного зору – яку імплантують безпосередньо в мозок. Система Orion, протез для зорової кори головного мозку, була розроблена компанією Second Sight Medical Products.
Як і попередня Argus II, вона складається з маленької камери, встановленої в оправі окулярів, процесора для перетворення відеосигналів на електричні імпульси і імпланта, що стимулює мозок створювати зображення. На відміну від Argus II, яка була імплантована в зоровий нерв пацієнта, Orion імплантована в сам мозок. Для імплантації потрібна невелика операція з краніотомії в області потиличної частки. Бездротовий електронний пристрій пересилає дані і отримує енергію із зовнішніх джерел. Пацієнту доведеться провести в лікарні добу, період відновлення три – чотири тижні. Після цього апарат можна вперше увімкнути – але до подоби зору в цей момент ще далеко.
Наступний етап – налаштування імпланту. 60 електродів стимулюють зорову кору мозку, і кожен з них окремо потрібно налаштувати, щоб вони створювали максимально чітку картинку. Цей процес займає тижні і місяці. Потім починається побудова просторової карти, в ході якої кожен електрод збуджує правильно обрану точку в мозку пацієнта. Процес повторюється знову і знову, поки мозок не навчиться не рухати очі у відповідь на відчуття сприйняття світлової плями. Після цього дані з камери направляються в алгоритм, який перетворює відео на електричні імпульси. Надалі розробники мають намір збільшити якість картинки, підвищивши кількість електродів до 150 і додавши технологію розпізнавання зображень і облич.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас