13:01 29.03.2018

Моніторинг переходу України на стандарти НАТО здійснюється незадовільно

2 хв читати
Моніторинг переходу України на стандарти НАТО здійснюється незадовільно

Програма співпраці з НАТО на поточний рік значно якісніша, проте моніторинг переходу України на стандарти Альянсу здійснюється погано, констатує директор Центру "Нова Європа" Катерина Зарембо.

"Про програму на поточній рік ми можемо говорити, що вона орієнтована на якісні показники виконання, а не на кількісні. Хоча кількість заходів зростає, що свідчить про зростання інтенсивності роботи в євроатлантичному напрямі", - сказала К.Зарембо на брифінгу в Києві в четвер.

Говорячи про надання Україні статусу країни-аспіранта, експерт зазначила, що "це символічний статус, який існує на сайті Альянсу і в риториці політиків".

"Не йдеться про офіційний статус, закріплений у двосторонній угоді або іншим документом, як це відбувається в ЄС. Це лише риторичне визнання євроатлантичних прагнень України. Але дуже важливо, що це визнання відбулося", - сказала вона.

К.Зарембо також нагадала, що через блокування Угорщиною не відбулися два засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. "Це також загрожує тим, що Україна може не отримати запрошення на саміт НАТО в липні, якщо з Угорщиною не буде знайдено компромісу щодо мовної статті закону про освіту. Це політичне питання", - наголосила вона.

Експерт також зазначила, що моніторинг процесу переходу Української армії на стандарти Альянсу здійснюється неякісно. "Міністр оборони України Степан Полторак говорить, що перехід на стандарти НАТО здійснено на 90%, глава представництва України при НАТО Вадим Пристайко говорив, що перехід виконано на третину. Немає якісного моніторингу переходу на ці стандарти, не можна чітко порахувати. І з боку НАТО такий моніторинг також не відбувається", - сказала вона.

Як повідомлялося, 28 березня президент Петро Порошенко підписав указ "Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік". Програма має забезпечити виконання пріоритетних завдань співпраці України з НАТО та відповідних рішень, ухвалених на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів 9 липня 2016 року у Варшаві.

Річна національна програма є системним стратегічним документом, що визначає пріоритетні завдання на 2018 рік і середньострокові цілі, яких планується досягти до 2020 року. Також документ визначає практичні заходи у рамках реалізації політики євроатлантичної інтеграції України, реформування сектору безпеки та оборони країни відповідно до стандартів і рекомендацій Альянсу.

Програма спрямована на залучення і використання потенціалу та практичної і консультативно-дорадчої допомоги НАТО та держав-членів з метою підвищення обороноздатності України в умовах збройної агресії РФ, а також запровадження цілеспрямованих і планомірних заходів із підготовки держави до набуття членства в НАТО.

Координацію роботи з виконання Річної національної програми покладено на Кабінет Міністрів України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Львівській області ворожі ракети уразили три об'єкти критичної інфраструктури, постраждали чотири людини

У Вінницькій області на об'єкті критичної інфраструктури виникла пожежа від падіння уламків збитого БПЛА

Від початку року російські війська захопили 752 кв.км території України - ISW

Знайдено ще одного загиблого внаслідок нічної ракетної атаки на Харків 31 травня

Унаслідок ворожих атак за добу постраждали понад 60 цивільних осіб, серед них щонайменше дев’ятеро дітей - Клименко

Російська армія за добу 23 рази обстріляла прикордонні райони Чернігівської та Сумської областей

Усіх постраждалих у результаті ранкового ракетного удару по Балаклії госпіталізовано у стані середньої тяжкості

Убито двох і поранено вісьмох людей унаслідок російської атаки Донецької області - поліція

У Хмельницькій області вночі збито один безпілотник типу "Shahed"

У результаті ворожого обстрілу в Запоріжжі пошкоджено 20 будинків і заклади соцсфери

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА