ua en ru

На Донбасі 300 осіб вважаються зниклими безвісти, - Геращенко

На Донбасі 300 осіб вважаються зниклими безвісти, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (rada.gov.ua)

Процес ведення тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти на Донбасі залишається заблокованим

На Донбасі на даний момент 300 осіб вважаються зниклими безвісти. Про це заявила перший заступник голови Верховної ради України Ірина Геращенко в ході участі в круглому столі в Королівському інституті міжнародних справ Четем Хаус на тему: "Конфлікт на Донбасі: людський вимір і вплив на внутрішню політику".

Так, під час дискусії Геращенко повідомила про ряд питань гуманітарної підгрупи ТКГ, які залишаються заблокованими, зокрема введення тристороннього механізму пошуку зниклих без вісти на Донбасі за участю МКЧХ. При цьому політик повідомила, що в даний час більше 300 людей вважаються зниклими безвісти.

Також представник гуманітарної підгрупи ТКГ зазначила, що ініціатива української сторони про передачу в рамках гуманітарної підгрупи 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, для звільнення політв'язнів Кремля досі залишається без відповіді.

Крім того, перший віце-спікер звернула увагу учасників дискусії, що представники міжнародних гуманітарних місій, в тому числі і МКЧХ, не можуть відвідати незаконно утримуваних українців ні на тимчасово окупованих територіях України, ні в Росії.

При цьому Геращенко повідомила, що при таких умовах до заручників і політв'язнів Кремля продовжують застосовувати тортури.

Нагадаємо, раніше Геращенко заявила, що президент Російської Федерації Володимир Путін хоче дестабілізувати Європу шляхом втручання в майбутні вибори в Україні.