16:51 12.02.2019

Ректор Донецького медуніверситету хоче розірвати контракт із фірмою-посередником через махінації з іноземними студентами

3 хв читати

Київ. 12 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Ректор Донецького національного медичного університету Петро Кондратенко заявив про намір розірвати контракт вишу з фірмою-посередником "Українські освітні послуги".

"Борг фірми перед університетом становить 37 млн грн. Це борги, починаючи з 2016 року, коли почав функціонувати міжнародний медичний університет. Ми звернулися до Господарського суду, щоб перервати взаємини з цією фірмою, розірвати договір і стягнути ті кошти, які фірма заборгувала", - повідомив П.Кондратенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він розповів, що влітку 2018 року виявив в університеті "організовану групу", до складу якої входила фірма-посередник, співробітники університету, "патронували її особи, які працюють в СБУ".

П.Кондратенко зазначив, що "ця група заробляла на незаконній міграції". "Ми за 10 місяців видали +1563 запрошення для іноземних громадян для приїзду на навчання, а приїхали на навчання 243 особи. Ми не могли не зацікавитися, куди поділися інші запрошення", - розповів ректор вишу.

За його словами, зокрема, з'ясувалося, що 95 осіб "за підробленим наказом нібито було зараховано до нашого університету, з них взяли гроші - вартість навчання, але вони не були нашими студентами, проте Державна міграційна служба видала їм посвідчення про тимчасове перебування в Україна терміном на п'ять-шість років".

Ректор університету наголосив, що різниця між платою за навчання, яку бере фірма-посередник, і встановленою навчальним закладом вартістю становить $5000 на рік. "Плюс $500 страховка, медична довідка - $500, харчування - $500, реєстрація - $500, проживання в гуртожитку - $1000. Загалом виходить $8,5 тис. за людину. Помножте це все на 1100 (кількість іноземних студентів - ІФ ) - виходить орієнтовно $9,5 млн. Плюс знижка, яку отримувала фірма залежно від кількості студентів, направлених на навчання... Разом майже або більше ніж $10 млн, які йшли до кишені певних осіб", - озвучив цифри П.Кондратенко.

Він розповів, що з вересня минулого року звертався до різних інстанцій, зокрема до Головного управління СБУ в Донецькій і Луганській областях, поліції та прокуратури Краматорська, поліції Кропивницького.

"Щодо цієї фірми відкрито майже 20 кримінальних справ за рішенням суду, зокрема за ст. 129 (Кримінального кодексу України - ІФ) - погроза вбивством", - зазначив П.Кондратенко.

За словами ректора вишу, на його адресу надходили погрози фізичної розправи, приходили смс, в яких обіцяли, що якщо він не залишить цю посаду, то його або когось із його родини вб'ють, тому рішенням суду йому надано державну охорону.

П.Кондратенко зазначив, що медуніверситет продовжив студентам-іноземцям, які приїхали на запрошення на навчання і в яких не оплачено навчання, час оплати з 8 січня до 7 лютого та запропонував укласти контракт безпосередньо з університетом.

"Практично ніхто не підписав... із 1100 студентів контракт не підписали 850", - зазначив він.

Причиною відмов підписувати безпосередньо з навчальним закладом контракти, за словами ректора, стали погрози на адресу студентів із боку звільнених викладачів та осіб із боку та їхні обіцянки, що найближчим часом П.Кондратенко залишить свою посаду.

"Мені дивно, що в цьому бере участь й один із народних депутатів України", - стверджує П.Кондратенко.

Він розповів, що студентів, які не оформили контракти, буде відраховано з університету, а також, згідно з українським законодавством, вони матимуть залишити територію України.

"Ми зацікавлені, щоб виш працював у правовому полі й щоб до кадрової політики ніхто не втручався", - підсумував П.Кондратенко.

Донецький національний медичний університет базується в Краматорську, Кропивницькому та Маріуполі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА