Е-квитки на "Бориспільський експрес": 4 підозрюваних у корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Е-квитки на "Бориспільський експрес": 4 підозрюваних у корупції

Кримінал
480
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру чотирьом особам, нібито причетним до зловживань під час запровадження електронного квиткового сервісу для “Бориспільського експреса”.
Про це повідомляється на сайті НАБУ.
“10 червня 2020 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП повідомили директору філії Головного інформаційно-обчислювального центру АТ «Укрзалізниця», його колишньому заступнику та ще двом особам про підозру у зловживанні службовим становищем при організації сервісу з продажу електронних квитків на «Бориспільський експрес»”, – ідеться в повідомленні.
Підозрювані особи:
  • директор філії «ГІОЦ» АТ «Укрзалізниця»
  • ексзаступник директора філії «ГІОЦ» АТ «Укрзалізниця» (чинний на момент підготовки та початку вчинення злочину);
  • бенефіціарний власник приватної компанії;
  • директор приватної компанії;
Слідство встановило, що у 2018 році, на момент функціонування системи продажу е-квитків, посадовці «Укрзалізниці» ініціювали закупівлю нового програмного забезпечення для організації цього ж процесу щодо “Бориспільського експресу”. Чиновники сфальшували документи та висновки, аби уникнути проведення відкритих торгів, і всупереч закону, організували закупівлю за переговорною процедурою.
Однак, експертиза, проведена в межах досудового розслідування, встановила, що надане програмне забезпечення “Укрзалізниці” для продажу квитків на “Бориспільський експрес” фактично дублює функціональні можливості вже наявного електронного сервісу, а отже, не створює додаткової вартості для державної компанії.
Розробник зазначеного сервісу запропонував “Укрзалізниці” реалізувати електронний продаж на “Бориспільський експрес” безкоштовно, додавши відповідну опцію до вже функціонуючого сервісу з продажу е-квитків на пасажирські потяги. Натомість, “Укрзалізниця” обрала закупівлю цієї опції за 10,4 млн грн у іншої компанії, ймовірно пов’язаної з колишніми посадовцями держкомпанії.
За задумом організаторів схеми, привілейований постачальник в подальшому мав повністю витіснити попередню компанію із надання ІТ-послуг у неконкурентний спосіб – за рахунок наданих службовими особами Укрзалізниці переваг в укладенні договорів постачання. Для цього компанія мала впровадити на “Укрзалізниці” свій програмний продукт з продажу квитків на “Бориспільський експрес”, яку згодом, під виглядом модернізації, планували впровадити на всі напрямки руху пасажирських потягів.
Після початку досудового розслідування і проведення низки слідчих дій керівництво “Укрзалізниці” зупинило розрахунок за програмне забезпечення із обраною за переговорною процедурою приватною компанією. Таким чином 10,4 млн грн залишились на рахунках державної компанії.
Розслідування наведених фактів детективи Національного бюро та САП здійснюють з грудня 2018 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас