Доступність посилання

ТОП новини

Вчені виростили в лабораторії й успішно пересадили свинячі легені


Вчені не лише виростили новий орган у лабораторії, але й довели його успішне приживання. Це також дає надію тисячам людей, які очікують трансплантації
Вчені не лише виростили новий орган у лабораторії, але й довели його успішне приживання. Це також дає надію тисячам людей, які очікують трансплантації

Щороку десятки тисяч людей по всьому світу очікують на пересадку органів. Для багатьох трансплантація – єдина надія на виживання. Через критичну нестачу органів все ще досить велика кількість пацієнтів помирає «у черзі». Проте, біоінженерія не стоїть на місці. Вчені змогли виростити штучні легені в лабораторії та успішно пересадити їх свиням. За прогнозами, це може свідчити про те, що люди почнуть отримувати свої «лабораторні», індивідуальні органи вже за кілька років.

На додаток до проблеми нестачі органів для пересадки, існує також і проблема подальшої підтримки їхньої життєздатності. Наприклад, легені – один із найбільш проблемних органів, адже вони перебувають у постійному контакті зі зовнішнім середовищем через подих, а це значно збільшує ризик інфекції.

Але нове дослідження команди медичного відділення Університету Техасу дає надію сотням тисяч людей. Вчені не лише виростили новий орган у лабораторії, але й довели його успішне приживання. Щоправда, поки що на тваринах.

Легені, які науковці пересадили свиням, все ще функціонували через два місяці після імплантації і були насичені киснем.

Futurism: Це потужний сигнал, що це може працювати і для людей

Спочатку вчені взяли легені окремої свині та вилучили з них кров та живі клітини, використовуючи спеціальну суміш цукру та миючого засобу так, щоб залишився лише «скелет». Потім його помістили в спеціальний «коктейль» поживних речовин та наповнили клітинами свині, якій цей орган мали пересадити.

Легені вирощували протягом місяця й трансплантували їх чотирьом тваринам, в тілі яких вони добре прижилися, адже сам біоматеріал був їхнім «рідним».

Свого часу винахід циклоспорину, який не дозволяє тілові відторгати пересаджений орган, вивів трансплантологію на новий рівень. Використання власних клітин тварин тепер може залишити цю проблему у минулому.

За словами вченого Джоквіна Кортіелли, директора лабораторії тканинної інженерії та регенерації органів в медичному відділенні Техаського університету, хтось зможе отримати свої перші «біоінженерні легені» вже за 5-10 років, мовиться в статті The Telegraph.

Тепер на вчених очікують нові дослідження. Хоча й свині змогли вижити лише більше місяця, перш ніж вчені були вимушені припинити їхнє життя для детального вивчення їхніх легенів, дослідники все ще мають чітко визначити, чи виживання було дійсно пов’язане з новим функціонуванням легенів.

Друк органів на 3D-принтері

Ще одна надсучасна технологія, на яку покладають надії багато вчених – це можливість друкувати людські органи на 3D-принтері.

50 років тому, коли південноафриканський кардіохірург Крістіан Барнард уперше в історії пересадив серце людині в Кейптауні, він навряд чи міг собі уявити, що серця для трансплантації колись можна буде просто «надрукувати».

Біопринтінґ (або біодрук) – це штучне створення об’ємної живої тканини на клітинній основі, при якій зберігається життєздатність клітин. Іншими словами, це друк «живого матеріалу».

Основною метою розробників є відтворення штучних органів, які згодом можливо буде пересадити людині. Поки що це технічно неможливо, але питання наразі полягає не у тому, чи зможуть вчені досягти своєї мети, а в тому, коли саме вони зможуть це зробити.

Що робить біопринтінґ дійсно особливим, так це те, що він також може використовувати «рідні» клітини людини, яка, потребуватиме нового органу.

Так, Ерік Ґатенгольм, який уперше побачив 3D-біопринтер у 2015 році, усвідомив, що він може «друкувати» людські органи, і вже у 2016 році заснував у Швеції компанію Cellink, яка презентувала світові перші «біочорнила» з наноцелюлози альгінату з водоростей.

«Вітаємо керівника Cellink із тим, що він потрапив у список тридцятки європейців, віком до 30 років, до списку Forbes! Ми приголомшені тим, що ти робиш локально та глобально».

Ґатенгольм ще нещодавно зазначав, що «надрукована» на 3D-принтері шкіра може з’явитися вже через п’ять років, а імплантати – вже через десять, йдеться у виданні The Guardian.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG