ua en ru

Експерти дали прогноз курсу долара на період передвиборної кампанії

Експерти дали прогноз курсу долара на період передвиборної кампанії

Шанси утримати курс на поточному рівні зберігаються

Курс гривні до долара може стабілізуватися на рівні 26,50 грн/долар до серпня за відсутності надмірної політичної активності в інформаційному просторі. Про це в коментарі РБК-Україна сказав Максим Пархоменко, аналітик Альпарі.

Як зазначив аналітик, на валютному ринку України останнім часом спостерігається висока волатильність.

"Деякі пов'язують цю ситуацію з політичними заявами, але в цілому це не є основним каталізатором зростання долара в парі з гривнею", - вважає він.

Аналітик Альпарі впевнений, що основні проблеми чекають на борговому ринку. "На даний момент розміщення наших облігацій проходить з великим скрипом. Так, доларових облігацій на останньому аукціоні Мінфін зміг продати лише на 100 млн доларів, а велика частина продажів зміщується в бік гривневих ОВДП, попит на які також впав", - сказав експерт.

Крім того, тисне на динаміку курсу інформаційна напруженість, що посилює девальваційні очікування. "Незважаючи на прогнозованість в більшій мірі майбутньої політики, ризики дефолту, співпраці з МВФ та стану бюджету все також залишаються", - додав він

"І якщо зниження гривні вдалося зупинити минулого тижня і курс долара зміг повернутися нижче 27 гривень, навряд чи сума сприятливих факторів у вигляді активності аграріїв і зниження імпорту надовго зможе утримувати стабільність гривні", - прогнозує експерт

Як повідомляло РБК-Україна, розмір міжнародних резервів України протягом травня 2019 року знизився на 5,5% (на 1,12 млрд доларів) через значні обсяги погашень по державному боргу і на 1 червня склав 19,4 млрд доларів.

Нагадаємо, за даними НБУ наприкінці травня гривня перебувала під девальваційним тиском на тлі погіршення зовнішніх фінансових умов для країн з ринками, що розвиваються, а також посилення невизначеності в Україні.