"Нафтогаз" виплатить "Укрнафті" майже 15 мільярдів за "спірний газ" - Вітренко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" виплатить "Укрнафті" майже 15 мільярдів за "спірний газ" - Вітренко

Фондовий ринок
677
Згідно з мировою угодою “Нафтогаз” виплатить “Укрнафті” 15 мільярдів гривень за “спірний” газ, а також заплатить наперед за послуги “Укрнафти” до 14,6 мільярдів гривень – цими коштами “Укрнафта” розрахується за податковий борг.
Про це повідомив виконавчий директор НАК Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці в FACEBOOK.
“Сторони погодили угоду, за якою Укрнафта продає Нафтогазу обсяг газу, який за рішенням Верховного Суду України повинен бути визнаний за Укрнафтою в сховищах Укртрансгазу (оператор газосховищ, який входить до групи компаній Нафтогаз). Єдиним можливим варіантом визначення ціни за цією угодою була ринкова ціна на той момент. Відповідність ринковій ціні за цією угодою була підтверджена міжнародною аудиторською компанією KPMG”, – пише топ-менеджер НАК.
Нагадаємо, що НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами “Приватбанку” Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, – близько 42% акцій.
Вітренко зазначає, що кошти “Нафтогазу” за “спірний газ” + подписка підуть на погашення податкового боргу “Укрнафти”.
“Нафтогаз повинен отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов’язки, розрахуватися за газ з Укрнафтою (загальна сума – майже 15 млрд грн), а також заплатити наперед 14,6 млрд грн за газ, який Укрнафта видобуватиме і передаватиме Нафтогазу в майбутні періоди. Укрнафта всі ці кошти направить до держбюджету в якості погашення податкового боргу та сплати податків, що виникають у зв’язку зі здійсненням цих операцій. Угодою передбачено, що якщо Нафтогаз не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 р. не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає Нафтогазу, цей газ повинен бути повернутий Укрнафті”, – пише Вітренко.
Водночас Вітренко підкреслює, що при іншому розвитку подій компенсація могла б бути в 2 рази більшою.
“Зауважу, що це було далеко не найгіршим варіантом для Нафтогазу, бо якби Укрнафта наполягала на грошовій компенсації вартості газу, яким вона була позбавлена ​​можливості розпоряджатися в період, визначений у рішенні Верховного суду України, то сума була була б в 2, 2 рази більшою”, – зазначає Вітренко.
У Нафтогазі заявляють, що раніше угода не була реалізована через відсутність узгодження з боку Кабміну.
За словами Вітренка, уряд Гройсмана, маючи всі необхідні документи від Нафтогазу, не розглядав рішення на своїх засіданнях.
“Нафтогаз невідкладно надав Кабміну (Гройсмана. – Ред.) всі необхідні документи для узгодження, але відповідне рішення навіть не розглядалися.
Це створювало для Нафтогазу і держави додаткові юридичні ризики вимог по компенсації збитків з боку Укрнафти і міноритарних акціонерів.
Лише нещодавно уряд Гончарука зняв ці обмеження з боку Кабміну”, – пише Вітренко.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас