Доступність посилання

ТОП новини

Білорус, норвежець і росіянин вимагають громадянство. Що відбувалося під Радою?


Під стінами парламенту України 20 вересня із самого ранку зібралося декілька сотень представників «Національного корпусу» та «Національних дружин». Їхньою першою і найголовнішою вимогою було – внести до порядку денного парламенту проект закону №3433. Законопроект регулює правовий статус іноземців або осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності України.

Іноземці-добровольці й штовханина під Верховною Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Як пояснюють представники організацій, які були присутні на площі Конституції, нині багато іноземців пройшли лави силового сектору, який брав участь в антитерористичній операції на сході України проти контрольованих Росією сил на Донбасі. Серед таких є і загиблі, й поранені. Але найбільша проблема – ті іноземці, які родом із Росії чи Білорусі. Там, за словами активістів, на іноземних добровольців чекає щонайменше тюрма.

Радіо Свобода поспілкувалося під час акції протесту із декількома іноземцями, які стикнулися із цією проблемою.

Росіянин Коловрат приїхав із Росії в 2014 році. У складі батальйону «Азов» брав участь у військовій операції на сході України, зокрема у операції по звільненню Маріуполя, Широкінській операції та інших. Нині чоловік входить до організації «Національні дружини», які, частково, сформовані із ветеранів «Азову». Коловрат – уродженець саме Росії. Нині повернутися додому не може, там на нього відкрили, за його словами, щонайменше 4 кримінальні провадження.

Якщо мене видадуть, то, звісно, тюремний термін там забезпечений
Коловрат – іноземець-доброволець

«Більшість добровольців, які тут, особливо з Білорусі та Росії – у них вже кримінальні справи за найманство, й багато інших придуманих кримінальних справ. У мене уже 4 кримінальні справи. Поки-що призупинені. Чекають мого повернення. Якщо мене видадуть, то, звісно, тюремний термін там забезпечений. І кримінальна справа – це не найгірше, що можуть зробити. Гірше може бути – тиск на рідних та близьких. На даний момент не було такого, якщо не враховувати що одного разу у мене вдома був обшук. Як мені пояснили, мовляв, шукали зброю, яку я наче б то з України відправляв до себе додому. Так ось абсурдні речі»

– Чи зверталися по громадянство?

– Ще в 2015 році ми подавали папери. Звісно, нам відмовили. Тут посвідку на проживання отримати складно. Статус біженця – ще гірше, а паспорт якраз найбільш недосяжна мрія.

Йоахім Фернхольм – доброволець із Норвегії, який приїхав 5 місяців тому в Україну, аби вступити в лави ЗСУ. І на війну на сході України пішов у складі 16-го батальйону 58-ї окремої механізованої бригади як снайпер. На війні встиг пробуди трішки більше від місяця, після чого розпочалися політичні проблеми й контракт довелося розірвати і піти з армії. Йому заявляють, що необхідно повернутися в Норвегію

«Якщо я повернуся в Норвегію, то матиму великі проблеми і, можливо проведу деякий час в тюрмі», – каже Йоахім.

Я підозрюю, що вони не раді добровольцям, які прибули для допомогти Україні
Йоахім Фернхольм – іноземець-доброволець

За його словами, у нього була мова із чиновниками (хоча він не уточнив, з ким саме), і ті під політичним тиском Норвегії порекомендували все ж повертатися в Норвегію.

«Я підозрюю, що вони не раді добровольцям, які прибули для допомогти Україні, чого – я не розумію. Я гадаю, що вони повинні піклуватися про людей, які приїхали сюди і ризикують своїм життям, щоби захистити іноземну країну», – заявив він.

Білорус Ілля разом зі своїми побратимами прикували себе до металевого паркану поблизу Адміністрації президента України, куди згодом перемістилася акція.

Молодий чоловік стверджує, що на війні був у складі «Азову» з 2014 року. Прослужив півтора року й відправився готувати новобранців. Нині він залишається в Україні й намагається повернутися до мирного життя. Проте історія із Тимуром Тумгоєвим (екстрадованим до Росії) підштовхнула його до акції. Ілля вважає, що його можуть відправити в Білорусь, де, за його словами, двох побратимів, які з ним разом воювали, уже арештували і засудили на 10-річний термін ув'язнення. Каже, що така доля чекає і на нього, в разі повернення додому. Відповідно, вважає, що слід врегулювати питання іноземців-добровольців.

«В найкращому випадку – це тюрма. Я уже почекав 4 роки з моменту, коли Петро Порошенко пообіцяв врегулювати це питання, ще постою декілька днів. Нічого мені не буде. В 2014 році у нас був лист із 22 прізвищ, куди входило й моє прізвище на видачу громадянства без будь-яких питань. Проте жодної реакції опісля цього не було», – стверджує Ілля.

Під стінами парламенту зібралося близько тисячі прихильників «Національного корпусу» та «Національних дружин». Один із учасників в руках тримав листівки із зображенням іноземців-добровольців, які воювали на сході України, там і загинули. Листівки намагалися роздати правоохоронцям, які забезпечували охорону порядку під Верховною Радою. Між ними спочатку сталося непорозуміння, а згодом зчинилася невеличка сутичка. Щоправда, внаслідок тисняви один із поліцейських постраждав. У Національній поліції запевнили, що ситуацію всю задокументували та згодом нададуть правову оцінку.

За деякий час опісля штовханини до присутніх на площі Конституції підійшли помічники спікера парламенту. Вислухали вимоги мітингувальників й намагалися донести свою позицію – наразі важливо ухвалити зміни до Конституції України – направити до Конституційного суду запропоновані президентом зміни, що передбачають закріплення курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію, зазначали вони.

​«Обов’язково потрібен сьогодні спокій, щоб не було штовханини до моменту, поки не проголосують за Європейський союз та НАТО. Це надзвичайно важливо», – звернувся до активістів радник Парубія Олександр Старовойт. Його ж перебивали активісти й наголошували, що нині, з огляду на останні події (передачу Тумгоєва Росії), найважливіше – убезпечити іноземців-добровольців.

Відтак, згодом дійшли до порозуміння й призначили зустріч представників іноземних учасників війни, депутатів-авторів відповідного законопроекту та спікера. Але активісти на цьому не зупинилися й вирушили до Адміністрації президента.

У рації правоохоронців прозвучало: «Адміністрація президента – піднімайте весь особовий склад, на 100 відсотків». Вже на Банковій до активістів вийшов представник адміністрації, вислухав звернення й ретельно усе записав. Пообіцяв інформацію донести керівництву.

На тому ж місці згодом виступив народний депутат України Андрій Білецький і заявив, що після зустрічі зі спікером парламенту вони отримали повну підтримку, і що законопроект про врегулювання питання громадянства іноземців-добровольців поставлять на розгляд у найближчий «результативний» день сесії Верховної Ради України.

Питання добровольців загострилося цього тижня, коли активісти провели акцію під стінами Генеральної прокуратури України, й намагалися зайти в будівлю. Проте, їм завадили. А вимагали вони покарати тих, хто видав Росії етнічного інгуша Тимура Тумгоєва та запобігти подібному у майбутньому.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань вже внесли відомості про кримінальне провадження проти низки службовців правоохоронних органів за статтею про службову недбалість у зв’язку з екстрадицією до Росії Тимура Тумгоєва, і стосується це представників Генпрокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ і Державної міграційної служби.

У Генеральній прокуратурі запевнили, що учасників бойових дій на Донбасі, які воювали на боці України, не будуть екстрадувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG