17:04 04.07.2018

Комітет з нацбезпеки рекомендував Раді узяти за основу законопроект про блокування сайтів

2 хв читати
Комітет з нацбезпеки рекомендував Раді узяти за основу законопроект про блокування сайтів

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект (№6688), що дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення члени комітету підтримали на засіданні в середу.

Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення інформаційної безпеки України запропоновано узяти за основу з низкою застережень, які озвучив його автор і член комітету з нацбезпеки Іван Вінник.

"Підтримати за основу з зобов'язанням до другого читання вивчити висновки, викладені в рішеннях Європейського суду з прав людини, які я зачитав ... з урахуванням вимог і положень Конвенції про основоположні права і свободи людини ...Чітка процедура можливості оскарження відповідного рішення та визначений перелік статей Кримінального кодексу, за якими такий захід забезпечення (блокування - ІФ) може бути застосований", - сказав І.Вінник.

Цей законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів буде ще одним видом санкцій. Крім того, запропоновано створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів встановлюватиме Кабінет Міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за погодженням з СБУ, і які необхідні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження і припинення надання телекомунікаційних послуг.

Водночас Кримінальний кодекс України запропоновано доповнити новою статтею, відповідно до якої, підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації "з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна найближчими днями отримає перші снаряди в рамках ініціативи Чехії

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА