Унікальне видання «Історія декоративного мистецтва України» презентували у Хмельницькому

14 листопада 2018 21:21 |



В Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України було започатковано та впродовж десяти років успішно здійснено унікальне видання «Історія декоративного мистецтва України» у п’яти томах (головний редактор Г. А. Скрипник; науковий редактор Т. В. Кара-Васильєва), що не має вітчизняних аналогів.


 2 листопада у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулась презентація цього видання за участі Тетяни Кара-Васильєвої (доктор мистецтвознавства, завідувач відділу образотворчого та декоративного мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, професор, академік Національної академії мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка), Зої Чегусової (науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, президент Української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА під егідою ЮНЕСКО, заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка), Олени Клименко (кандидат мистецтвознавства, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член та керівник Секції музеєзнавчої керамології ГО «Конгрес українських керамологів»), Наталії Студенець (кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України).

В основі цієї колективної праці – принципово нова концепція системного висвітлення розвитку українського декоративного мистецтва від найдавніших часів до сучасності, що охоплює комплекс різноманітних мистецьких видів і напрямів у сфері народного мистецтва, художніх промислів, художньої промисловості та творчості художників-професіоналів у їхньому тісному взаємозв’язку. Всі види й жанри декоративного мистецтва розглянуто з позиції еволюції художніх стилів в різні періоди історії України. 

У виданні вперше значно розширено фактологічну базу, повернено багато імен, цілих мистецьких явищ і періодів у розвитку української культури, що замовчувалися за радянських часів. До наукового обігу введено нові твори, широко репрезентовано пам’ятки сакрального мистецтва, про які не згадувалося в часи атеїзму, – унікальні твори церковного шитва, металевої пластики, дерев’яні різьблені іконостаси тощо.

У кожному з п'яти томів «Історії» акцентується своєрідність розвитку художнього життя регіонів України та формування локальних мистецьких традицій, аналізуються активні взаємоконтакти і взаємовпливи українського мистецтва із західноєвропейською та східною мистецькими традиціями, утверджується органічне входження української культури до світового мистецького контексту.

Після презентації відбувся майстер-клас з витинанки від майстрині Зінаїди Косицької (молодший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України).

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень