Як захистити писанку: у Коломиї провели семінар для керівників гуртків з писанкарства

Автор: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського у Коломиї | 21 грудня 2018 00:16 |



У Музеї писанкового розпису відбувся семінар для керівників, що очолюють гуртки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва з напрямку «Писанкарство» закладів загальносередньої та позашкільної освіти області.


Обласний семінар організували представники Івано-Франківського державного центру естетичного виховання спільно з науковцями Музею писанкового розпису.



Основну увагу під час роботи семінару на тему «Писанка – спадщина української національної культури» було акцентовано на поширенні серед школярів та студентів саме традиційного писанкарства та обрядів і звичаїв, пов`язаних з нею. Адже доволі часто на різних конкурсах, де мали б пропагувати власне традиційну писанку, учні гуртків представляють або сувенірну, або декоративні яйця, оздоблені різними техніками, далекими від писанкарства.


У семінарі взяли участь представники Івано-Франківського державного центру естетичного виховання – завідувач і методист відділу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Світлана Гладка і член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Марія Чулак, завідувач районного методичного центру управління освіти, молоді та спорту Коломийської райдержадміністрації, кандидат педагогічних наук, заслужений майстер народного мистецтва Світлана Стадник, завідувач Музею писанкового розпису Оксана Ясінська та відомий писанкар-воїн, член НСМНМУ, НСХУ, Всесвітньої писанкової художньої асоціації Олег Кіращук.

Кожен з керівників гуртків розповів про досвід гурткової роботи, а Марія Костюк з Космача та Оксана Поварчук з Чорного Потоку представили колегам і власні писанки.


Завершили семінар екскурсією, яку для вчителів провела науковий співробітник музею писанки Ірина Блонська. Під її керівництвом відбувся і майстер-клас, під час якого одні вдосконалювали свою майстерність, інші ділилися професійним досвідом. Особливе зацікавлення у присутніх викликав майстер-клас з реставрації писанки, який провела науковий співробітник Національного музею Олеся Попадюк.

 

 Оксана Ясінська

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень