18:30 16.04.2018

Спецслужби України за запитом РФ заарештовують і готують екстрадицію біженців-мусульман, стверджують правозахисники

2 хв читати

Київ. 16 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Активісти громадських і мусульманських організацій заявляють, що українські спецслужби заарештовують і готують екстрадицію за запитом Росії біженців-мусульман, яким висунуто вигадані обвинувачення.

На прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" в понеділок один із засновників асоціації "Азан" Анвар Деркач розповів, що коли мова заходить про біженців-мусульман, "то спецслужби України починають взаємодіяти з російськими, незважаючи на стан війни".

"Конкретно - історія братів Аріфа Джабарова й Альберта Богатирьова. Альберта затримали в аеропорту Запоріжжя, звідки він вилітав до Стамбула. У 2017 році він прилетів в Україну, одружився і, щоб завершити свої справи в Стамбулі, намагався вилетіти, але з’ясувалося, що він у розшуку Інтерполу за запитом російських спецслужб. Уже майже 9 місяців він перебуває під екстрадиційним арештом, чекає, доки Генпрокуратура завершить перевірку. Аріф також перебуває в СІЗО, його затримали в грудні 2017 року під час спроби легально в'їхати на територію України", - розповів він

За словами правозахисника, А.Джабаров також не знав, що перебуває в міжнародному розшуку за запитом Башкирського управління ФСБ Росії.

А.Деркач наголосив, що А.Джабарову не надали можливості написати заяву на надання притулку в Україні, "хоча, відповідно до українського законодавства, українські прикордонники зобов'язані це зробити".

"Історія Аріфа особлива в тому, що Генпрокуратура в найкоротші терміни провела екстрадиційну перевірку: протягом 3 місяців, хоча зазвичай це триває до року. Днями Генпрокуратура прийняла рішення про екстрадицію Джабарова в Росію, де йому загрожує тривалий тюремний термін. І Джабарова, і Богатирьова підозрюють в участі в незаконних збройних формуваннях за межами РФ", - наголосив він.

За словами правозахисника, А.Джабаров і А.Богатирьов "ніде не воювали, зброї в руки не брали, займалися мирною працею і Росію змушені були залишити через переслідування за релігійною ознакою".

У свою чергу мати А.Джабарова Наталія Джабарова також наголосила, що її сина переслідують у Росії за релігійні переконання.

"І батько, і дід Аріфа також були мусульманами. Прошу скасувати рішення екстрадиційного питання щодо мого сина... Синові, який зараз перебуває в Запорізькому СІЗО, потрібна медична допомога, оскільки під час затримання його побили, й тепер у нього головний біль", - зазначила Н.Джабарова.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА