18:41 04.03.2020

ВР призначила Шмигаля прем'єр-міністром України

6 хв читати
ВР призначила Шмигаля прем'єр-міністром України

Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду прем'єр-міністра України.

За його кандидатуру, внесену президентом Володимиром Зеленським, на позачерговому засіданні парламенту в середу проголосував 291 народний депутат.

Раніше в середу ВР схвалила відставку Олексія Гончарука з посади прем'єр-міністра України, на якій він працював з 29 серпня 2019 року. В уряді Гончарука з 4 лютого 2020 року Шмигаль був віце-прем'єр-міністром - міністром розвитку громад і територій.

44-річний Денис Шмигаль у 1997 році закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю "менеджмент" у виробничій сфері, інженер-економіст, у 2003 році захистив кандидатську дисертацію з економіки в Інституті регіональних досліджень НАНУ.

На початку кар'єри працював на кількох львівських підприємствах, стартувавши в 1994 році з менеджера приватного підприємства "О'кей", потім два роки пропрацював бухгалтером в Електронбанку, після чого в 1997 році перейшов бухгалтером на Львівський автобусний завод. У його структурах він пропрацював до 2006 року, дослужившись до посади директора з економіко-стратегічного розвитку.

У 2006 перейшов в інвестбізнес, де до 2008 року був директором з економіки інвесткомпанії "Комфорт-Інвест" Володимира Кадушкевича, а потім іще рік гендиректором "Росан-Інвест" власника корпорації MEEST Ростислава Кісіля.

У 2009 році вперше перейшов на роботу до органів влади, на чотири роки (з невеликою перервою) ставши начальником головного управління економіки, інвестицій, торгівлі та промисловості Львівської облдержадміністрації, коли її очолювали спочатку співвласник ІДС Микола Кміть, співвласник Укргазбанку Василь Горбаль, екс-гендиректор "Укрзалізниці" Михайло Костюк і екс-нардеп і прокурор Віктор Шемчук.

У 2014 році Шмигаль понад півроку пропрацював заступником начальника головного управління Міндоходів у Львівській області, а в 2015 році повернувся у приватний сектор, ставши спочатку радником президента, а потім гендиректором великого виробника морозива "Львівхолод".

У 2017 році він перейшов на роботу "ДТЕК Західенерго": спочатку заступником гендиректора з соціальних питань, а з початку 2018 року - ще й директором Бурштинської ТЕС.

Після президентських виборів 2019 року Шмигаль брав участь у конкурсі на голову Львівської обласної державної адміністрації, потрапивши до трійки основних кандидатів, а в серпні 2019 року очолив сусідню Івано-Франківську облдержадміністрацію.

На початку лютого 2020 року Верховна Рада призначила його віце-прем'єром - міністром розвитку громад і територій, при цьому Шмигаль був представлений як найуспішніший голова облдержадміністрації.

У середині лютого в першому на новій посаді інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він висловився щодо низки важливих тем і питань:


- про команду

"Щодо заступників, то я маю бачення формування команди, з якою вдасться досягти хороших результатів. Тому частина заступників залишиться, а частину буде замінено. Нова команда заступників узгоджується з прем'єр-міністром. Це професійні люди, з відповідним досвідом".


- про держсекретарів

"Держсекретар - це державний службовець, який пройшов конкурс і є важливим для інституційної пам'яті держави. Інститут державних секретарів створений для того, щоб у разі політичної зміни міністрів не змінювалася дуже різко державна стратегія, щоб державна політика була послідовною".


- про ринок землі

"Неодноразово говорив, як економіст і переконаний прихильник ринкової економіки, категорично підтримую впровадження ринку землі. Тепер уже як політик кажу, що цей ринок має бути впроваджений після суспільної дискусії, ... кількасот поправок мають бути розглянуті та враховані як вимога суспільства до ринку землі. Як кожен громадянин України, я маю хвилювання щодо такого невідомого для нас кроку в частині вільної торгівлі землею. Але ринок землі повинен існувати, інакше ми породжуємо корупцію, зловживання і обкрадаємо нашу державу".


- про децентралізацію

"Україна дуже різна. Велика держава з дуже різнорідними громадами, є маса унікальних випадків. Ми маємо знайти компроміс між ідеальними розрахунковими планами й особливостями в регіонах.

Ми наразі працюємо над форматом проведення швидкої, але дуже широкої суспільної дискусії. Зміни мають бути такими, щоб задовольнити українське суспільство й бути кращими для країни. Треба зрозуміти, що сьогодні в Україні вже утворився досить потужний шар місцевого самоврядування. Сьогодні вже є активна частина громадських лідерів на місцевому рівні, які відчули і переваги, і недоліки самоврядування, і до їхньої думки варто дослухатися.

Паралельно окремі дискусії відбуватимуться щодо субрегіонального рівня. Тобто, питання бути районним радам, районним адміністраціям, бути округах, бути областям. Тут питання полягає в тому, де концентруватиметься регіональний рівень управління та координації: в областях чи районах.

У дискусії про конституційну реформу буде також блок про завершення реформи децентралізації та її тривалість ... Треба, щоб усі знали, що якщо сьогодні їх через поважні причини об'єднують, то в майбутньому вони зможуть відокремитися.

25 липня ЦВК оголосить початок виборчої кампанії. До цього часу ми маємо завершити всі технічні та технологічні речі стосовно формування перспективних планів ОТГ".


- про податкову реформу

"Я наразі не готовий дискутувати, тому що я ще не був залучений до цього процесу ... Роль держави - це рівномірний розподіл повноважень і благ між громадянами держави. Якщо комусь пощастило, і він живе біля великого підприємства і в нього все чудово, а комусь не пощастило, тому що він живе на депресивній території, де 70 років Радянський Союз видобував сірку, й там немає ні екології, ні промисловості, то держава повинна подбати про таких людей. Податкова реформа, звісно, буде про громади і про людей, але держава теж має бути сильною".


- про фінансову підтримку регіонів

(Державний фонд регіонального розвитку) буде трансформовано. Він створювався як правильний фонд розвитку регіонів, а працював як частина субвенції на закриття соціальних проблем. Про економіку в ДФРР ішлося дуже рідко. В моєму розумінні основою оновленого фонду має стати конкурс. Спочатку треба довести, що ви справді хочете, потім - що ви можете співфінансувати, потім надати гарантії, що ви це завершите".


- про тиск і корупцію в будівництві

"На мене складно тиснути. Але я маю досвід роботи в девелоперській компанії, в інвестиційній компанії і апріорі розумію високу корумпованість будівельного ринку.

Нині Державна архітектурно-будівельна інспекція - це кліщ на здоровому тілі будівельного ринку, що заражає його корупцією і є основним генератором цієї корупції. Тому ДАБІ має бути ліквідована в її нинішньому вигляді".


- про цифровізацію

"Цифровізація і "держава у смартфоні" вирішать більшість наявних проблем (у будівельній галузі). Цифрові реєстри не залишать можливостей для маніпуляцій".


- про комунальні тарифи

"Комунальні послуги в ринковій економіці є товаром, як і будь-який інший товар. Але комунальні послуги в України є товаром, який сьогодні потребує пильної уваги від держави, тому що повноцінний ринок цих послуг у нас іще не сформувався. Тому держава змушена сьогодні втручатися і контролювати, щоб захистити інтереси людей.

Якщо ми говоримо про електричну енергію і газ, то за енергоресурси бізнес платить повну ціну, населення платить не повну, держава дотує, бо населення не може заплатити повну ціну, і це є державна регуляція. Але стосовно інших житлово-комунальних послуг - тепло, вода, водовідведення, вивезення сміття - це питання місцевого рівня: громад і міст. Держава в ідеалі не мала б узагалі навіть чути про цю проблематику. Треба розділяти державний рівень і комунальний.

Реформа ЖКГ має полягати в тому, що ми повинні відкрити цей ринок для інвестицій і стабільно рухатися до зниження вартості послуг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА