Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: близько 30 держав «дали належну оцінку» Голодомору


Президент Порошенко висловив вдячність іноземним партнерам, «які долучилися до відновлення історичної правди», але додав, що це лише «півдороги»
Президент Порошенко висловив вдячність іноземним партнерам, «які долучилися до відновлення історичної правди», але додав, що це лише «півдороги»

Україна розраховує на широку міжнародну підтримку підготовленого нею проекту декларації ООН до 85-х роковин Голодомору, заявляє президент Петро Порошенко. Виступаючи на міжнародному форумі «Україна пам’ятає – світ визнає!» 24 листопада в Києві, президент заявив, що вже близько 30 країн визнали Голодомор.

«Із кожним роком розширюється коло держав, які визнають Голодомор геноцидом українського народу. Вже близько трьох десятків держав на тому чи іншому рівні надали належну оцінку цій людській трагедії. Лише за останній час ухвалені важливі рішення Сенатом США й Асамблеєю Португальської Республіки. Маємо належне вшанування пам’яті жертв Голодомору і на рівні міжнародних організацій – таких як Організація Об’єднаних Націй, Європейський парламент, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи» – сказав Порошенко.

Читайте також: «Змова мовчання». Ставлення Заходу до Голодомору

Він висловив вдячність за це іноземним партнерам, «які долучилися до відновлення історичної правди», але додав, що це лише «півдороги».

«Розраховуємо на широку міжнародну підтримку проекту декларації ООН до 85-х роковин Голодомору, підготовленого Україною. Закликаю наших партнерів підтримати і приєднатися до співавторів декларації», – наголосив президент.

Голодомор. Світ знав, але мовчав – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:06 0:00

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада.

Читайте також: Чому Голодомор є геноцидом: коротке пояснення

24 листопада 2018 року по всій Україні проводиться громадська акція «Запали свічку». О 16:00 пам’ять жертв Голодомору-геноциду українського народу вшанують хвилиною мовчання. Кожен охочий може згадати загиблих українців і запалити свічку на своєму підвіконні, нагадують в Українському інституті національної пам’яті.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«До московської окупації тут ніколи не було голоду!» – Іван Малкович про геноцид 1932–1933 років

Нищення інтелігенції і духовенства в 1932–33 роках: чому Голодомор є геноцидом

«Люди йшли на кулемети, співаючи «Ще не вмерла Україна!» – історик про причини Голодомору 1932–1933

Голодомор-геноцид 1932–1933 років і нинішній погляд на ворога через приціл

Світ починає розуміти, що політику терору продовжує Путін – генсекретар СКУ про Голодомор

Вселенський патріарх Варфоломій I (в центрі) під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років. Поруч пам’ятного знаку на Михайлівській площі в Києві, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I (в центрі) під час вшанування жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–1933 років. Поруч пам’ятного знаку на Михайлівській площі в Києві, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG