Доступність посилання

ТОП новини

Стан передкритичний. Українського режисера Олега Сенцова відвідали в колонії


Київ, виставка на підтримку Олега Сенцова, 13 серпня 2018 року
Київ, виставка на підтримку Олега Сенцова, 13 серпня 2018 року

Антон Наумлюк, Іван Воронін

Російська правозахисниця Зоя Свєтова відвідала 14 серпня колонію, в якій перебуває Олег Сенцов, у місті Лабитнангі. Федеральна служба Росії з виконання покарань (ФСВП) схвалила візит Свєтової на прохання Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини.

Зоя Свєтова розмовляла з Олегом Сенцовим дві години поспіль у присутності начальника колонії і ще двох співробітників. Український режисер повідомив правозахисниці, що схуд на 17 кілограмів, в основному, лежить, швидко втомлюється, періодично скаржиться на болі в серці. Свій стан він оцінив як передкритичний.

«Лікар прогнозів не робив, але сказав, що добре було б уже припинити голодування. Можуть відмовити внутрішні органи», – цитує Свєтову «МБХ медіа». У разі ще однієї, вже четвертої, кризи стану Сенцова його вивезуть у реанімацію в цивільну клініку.

​«Ми говорили про все, це була розмова, а не інтерв’ю, – повідомила Радіо Свобода Зоя Свєтова, зазначивши, що відвідувала Сенцова як правозахисник, а не як журналіст. – Він більше слухав, ніж говорив. Дуже зрадів відвідуванню. На вигляд він такий самий, як на останній його світлині, тільки там він не посміхався, а коли ми побачилися, був із посмішкою. Він вірить у свою шляхетну мету, зробив усе, що міг, і тепер розраховує на політичне рішення. Він не бачить для себе іншого виходу, як продовжувати голодування».

Минулого тижня сестра Олега Сенцова Наталія Каплан заявила, що отримала від брата листа, в якому той повідомив їй, що «майже не встає» і що «кінець близький». Вона назвала стан Сенцова катастрофічним. Адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав українського режисера 7 серпня, також підтвердив, що його підзахисний погано себе почуває, практично не встає, у нього анемія і проблеми з серцем. У ФСВП Росії, зі свого боку, стверджують, що загрози життю ув’язненого немає.

Фото Олега Сенцова в колонії міста Лабітнангі, зроблене 9 серпня 2018 року
Фото Олега Сенцова в колонії міста Лабітнангі, зроблене 9 серпня 2018 року

На відеозапису, опублікованому у вівторок російською журналісткою Вікторією Івлєвою, активною учасницею кампанії на підтримку Сенцова, Зоя Свєтова – відразу після виходу з колонії в Лабитнангі – заявила, що Олег «має поганий вигляд». Сама Івлєва написала, що Сенцов перебуває «в ясній свідомості» і «від своїх вимог відмовлятися не збирається».

У розмові з кореспондентом Російської служби Радіо Свобода Вікторія Івлєва, переказуючи слова Зої Свєтової, повідомила про стан Олега Сенцова:

Ми чудово розуміємо, що все добре бути зовсім не може, тому що ми розуміємо, що він продовжує голодування, і сьогодні вже 93-й день
Вікторія Івлєва

– Найголовніше, Зоя сказала, що, по-перше, Олег у колонії, він живий, у нього ясна свідомість, він говорить нормально, зір у нього не падає, руки в нього не трясуться, ходить він сам. Відмовлятися від своїх вимог не збирається. Як я зрозуміла, він дуже задоволений лікарями, які за ним там стежать, і ліками, які йому дають. Та й узагалі можна було б сказати, що все у нього добре, хоча ми чудово розуміємо, що все добре бути зовсім не може, тому що ми розуміємо, що він продовжує голодування, і сьогодні вже 93-й день. І після Зої Свєтової заходив туди ще адвокат, якого найняли ми, щоб з’ясувати, чи згоден Олег побачити єпископа Григорія, і Олег, не підписуючи жодних документів, сказав, що він бачити нікого не хоче. Тому, відверто кажучи, стовідсоткової впевненості в Олеговій відмові у нас немає, ми ніякої підписаної Олегом відмови не бачили.

– На Ваш погляд, як вдалося отримати згоду ФСВП на відвідування Олега Сенцова?

– Про це краще запитати Зою, але, напевно, тому, що Зоя багато років була членом ГСК (Громадська спостережна комісія, російською ОНК – ред.) і ФСВП знає її ім’я, напевно, ФСВП набридли ці нескінченні розмови про те, як до Олега нікого не пускають, і вони вирішили знайти людину, яка всіх влаштує і яка може до Олега пройти. Я дуже рада, що хтось у Олега побував, ми Зої довіряємо і віримо, що вона була у Олега і Олег живий, це найголовніше. Все інше вже ігри, дрібні й незначні.

– Які у вас плани з приводу громадської кампанії на підтримку Олега Сенцова? Акції не погоджують, проходять тільки поодинокі пікети. Чому це відбувається і що ви будете робити далі?

Поки Олег не на волі, ми не можемо припиняти наших мізерних спроб боротьби за його свободу
Вікторія Івлєва

– Будемо продовжувати громадську кампанію в тій формі, в якій ми її можемо продовжувати. Олег від своїх вимог не відмовляється, і ми будемо всіляко його підтримувати. Він повинен бути вільний, без розмов! Подивимося, все, що вийде, – все будемо продовжувати. Нічого не змінилось. Ми залучили до Олега в останні дні значно більше міжнародної уваги, можливо, вже максимум міжнародної уваги, але поки Олег не на волі, ми не можемо припиняти наших мізерних спроб боротьби за його свободу і, практично, його життя, за його здоров’я.

* * * * * * * * * * *

Напередодні понад сто діячів світової культури виступили на підтримку Олега Сенцова. Вони закликали офіційних осіб ЄС і ООН чинити тиск на Росію, щоб домогтися його якнайшвидшого звільнення. Зокрема, свої підписи під листом, оприлюдненим французьким виданням Le Monde, залишили легендарний французький режисер Жан-Люк Годар, класик європейського кіно, британський режисер Кен Лоуч, найбільший представник американського незалежного кіно, канадець Девід Кроненберґ, а також відомі у Франції режисери Бертран Таверньє, Режис Варньє, Фредерік Уайзман, Коста Гаврас, Олів'є Накаш. Всього листа підтримали 120 діячів, а також міністр культури Франції Франсуаз Ніссен.

У зверненні вирок Олегу Сенцову вони назвали «посяганням на свободу думки й творчості» і «порушенням міжнародного права й основних норм правосуддя». Українського режисера його закордонні колеги порівняли з Василем Гроссманном, Олександром Солженіциним та іншими «дисидентами при комуністичному режимі».

10 серпня президент Франції Емманюель Макрон закликав російського президента Володимира Путіна знайти «гуманітарне вирішення» ситуації, в якій опинився Сенцов.

Акція на підтримку Олега Сенцова у Гельсінкі, 15 липня 2018 року
Акція на підтримку Олега Сенцова у Гельсінкі, 15 липня 2018 року

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають у російських в’язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця». Власного звільнення Сенцов не вимагає. До акції #SaveOlegSentsov відтоді долучилися російські і закордонні діячі культури, письменники, актори.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» у Росії вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Портрет Олега Сенцова з прізвищами українських політв’язнів, яких утримує Росія. Автор – художник Андрій Єрмоленко
Портрет Олега Сенцова з прізвищами українських політв’язнів, яких утримує Росія. Автор – художник Андрій Єрмоленко

Відомі режисери підписали листа із закликом звільнити Сенцова

Європарламент закликав звільнити Сенцова – резолюція

Cенцова для Путіна немає. Але він був змушений слухати вимогу Макрона

Війна і голодування Сенцова. Чому Мураєв вдається до провокаційних заяв?

США закликали Росію негайно звільнити всіх українських політв’язнів

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG