Доступність посилання

ТОП новини

Європейські лідери розглядають дипломатичні кроки для виходу з політичної кризи в Білорусі


Протести у Мінську, 23 серпня 2020 року
Протести у Мінську, 23 серпня 2020 року

Дипломатичні зусилля для врегулювання політичної ситуації в Білорусі займають центральне місце в порядку денному зустрічей у Берліні і Відні 28 серпня, після 19-го дня протестів у Мінську через результати президентських виборів.

Міністри закордонних справ ЄС мають намір сьогодні продовжити дводенну зустріч в Берліні, на якій вони обговорюють санкції проти Мінська, а у Відні запланована зустріч Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Зокрема, у Відні прем’єр-міністр і голова МЗС Албанії Еді Рама розповість про ситуацію в Білорусі на засіданні Постійної ради ОБСЄ. Рама як чинний голова ОБСЄ і нова міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, яка очолить організацію пізніше, запропонували відвідати Білорусь, щоб підтримати відкритий і конструктивний діалог в країні.

Як держава-учасник ОБСЄ Білорусь взяла на себе зобов’язання «проводити справді демократичні вибори і захищати права людини та основні свободи», заявили 26 серпня верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань.

У ЄС домовилися запровадити санкції щодо 15–20 осіб, обвинувачених в участі в фальсифікаціях виборів в Білорусі і в придушенні демонстрацій.

Лукашенко 27 серпня звинуватив Захід у тому, що він веде «дипломатичну війну» перед зустріччю дипломатів ЄС. Він звинуватив західні держави в прагненні використовувати нестабільність Білорусі для анексії її території. Чинний президент Білорусі звинуватив НАТО в зосередженні сил біля білорусько-польського кордону в останні тижні. Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг неодноразово заперечував схожі попередні звинувачення Лукашенка і підтвердив свою позицію 27 серпня.

Росія як держава, що має певний вплив на Мінськ за допомогою фінансових і політичних важелів, застерегла ЄС і США від втручання у справи Білорусі.

Президент Росії Володимир Путін сказав в інтерв’ю державному телебаченню 27 серпня, що у Росії є резерв співробітників правоохоронних органів, готових прибути в Білорусь, щоб зупинити протести. Такий резерв, заявив Путін, буде використаний у випадку, якщо ситуація вийде з-під контролю.

27 серпня білоруська міліція затримала в Мінську десятки протестувальників і журналістів. Зокрема, на центральній площі Свободи було затримано 17 співробітників ЗМІ. Серед затриманих був і фотокореспондент Володимир Грідін, який працює на Білоруську службу Радіо Свобода. Більшість журналістів згодом були звільнені.

За даними правозахисників, міліція у четвер розігнала протестувальників у центрі Мінська і затримала понад 200 людей.

Як отримувати інформацію Білоруської служби Радіо Свобода

Білоруська влада заблокувала сайт Білоруської служби Радіо Свобода.

Як обійти заборону – тут.

Інформацію та відео також можна отримати у телеграмі Білоруської служби Радіо Свобода тут.

XS
SM
MD
LG