Вибори
12:27 30.10.2018

Побільшало людей, яких не цікавить політика - соціологічне дослідження

2 хв читати
Побільшало людей, яких не цікавить політика - соціологічне дослідження

Порівняно з травнем 2018 року, стало більше людей, які стверджують, що взагалі не цікавляться політикою. Зокрема, тоді про інтерес до політики заявили 61,6% респондентів, у жовтні цифра зменшилася до 58%.

Про це під час прес-конференції на тему "Презентація результатів другої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження "3D-профілі учасників президентських виборів-2019" розповіла керівник think tank "Практика влади", віце-президент Української PR-Ліги, доктор наук Олена Дерев'янко.

 "Тобто чим активніша політична агітація, тим менше людей хочуть чути її. Тим менше вони цікавляться політикою, як такою. Ми бачимо певне зменшення: у травні таких було 61,6%, зараз 58%. Але ми спостерігаємо більшу динаміку, коли говоримо про тих, хто взагалі не цікавляться політикою: було 18,5%, стало 27,2%", - зазначила Дерев'янко.

Водночас, за її словами, зменшилося й людей, які задоволені своїм статусом у суспільстві.

"Звичайна людина ніколи не задоволена своїм положенням та статусом у суспільстві. Але коли йде мова про питання: чи задоволені ви своїм статусом з економічної точки зору та матеріального стану, відповідь є досить конкретною. За час від першої до другої хвилі (з травня до жовтня 2018 року - ред.) ми бачимо зменшення людей, які задоволені своїм статусом у суспільстві. Тобто 18,8% відповідно до 23,4%", - додала вона.

Окрім того, Олена Дерев'янко описала характер змін ставлення виборців до потенційних кандидатів за вимірами 3D-моделі.

Так, за її словами, по вектору "сила" спостерігається зростання значущості для респондентів таких якостей політиків, як здатність ухвалювати складні рішення, авторитет в українському суспільстві й в очах західних політиків, готовність при необхідності йти на конфлікт.

По вектору "розум" стало більш значущим вміння політика справити враження компетентності у важливих для виборців питань, особливо економічного характеру. Також дещо зросла увага респондентів до загального рівня ерудиції кандидата. Зокрема, до вміння органічно використовувати в публічних виступах крилаті вирази, цитати, наукові терміни.

Щодо вимірювання "емпатія", то при базово високому рівні значущості для опитаних параметра "непідкупності-принциповості-справедливості" збільшилося значення показників популістського спрямування: "вміє виступати", "робить добрі справи, чуйний до людей", "харизматичний".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Опитування: 83% українців вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), 82% не довіряють цій церкві

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Майже половина українців не мають наміру брати відпустку у 2024 році - опитування Rakuten Viber

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА