19:27 22.11.2018

Після Brexit сторони збережуть співробітництво в обороні, розвідці і космосі

2 хв читати
Після Brexit сторони збережуть співробітництво в обороні, розвідці і космосі

Проект політичної декларації про майбутні відносини Євросоюзу та Великої Британії, опублікований у четвер Радою ЄС, передбачає співпрацю сторін у військовій, розвідувальній та космічній галузях.

"Майбутні відносини повинні отримувати користь від науково-дослідного і промислового співробітництва між організаціями сторін з конкретних європейських спільних проектів для забезпечення сумісності і сприяння спільної ефективності збройних сил", - йдеться в документі, який разом з проектом угоди про Brexit 25 листопада розглянуть глави держав і урядів ЄС на позачерговій Європейській раді.

При тому, що обидві сторони зберігатимуть свою стратегічну автономію і свободу дій, підкріплені їх власними оборонно-промисловими базами, вони погодяться, наскільки це можливо за союзним законодавством, на співпрацю Великої Британії в існуючих і майбутніх проектах Європейського оборонного агентства і на участь відповідних британських структур у спільних оборонних проектах, які об'єднують структури союзу, підтримувані Європейським оборонним фондом.

Окрім того, декларація передбачає можливість співпраці Сполученого Королівства в проектах Постійного структурованого співробітництва (PESCO) ЄС у галузі оборони.

Сторони мають намір в своїх майбутніх відносинах "своєчасно і на добровільній основі обмінюватися розвідувальними даними", зокрема, в таких сферах, як боротьба з тероризмом і протидія гібридним і кіберзагрозам, а також, що стосується місій і операцій в рамках спільної політики безпеки та оборони, в які Сполучене Королівство робитиме свій внесок.

"Хоча сторони отримуватимуть розвідувальні відомості автономно, такий обмін розвідданими повинен сприяти загальному розумінню умов безпеки в Європі", - наголошується в декларації.

Вона передбачає, що майбутні відносини повинні "забезпечувати своєчасний обмін розвідувальною і конфіденційною інформацією між відповідними органами союзу і владою Сполученого Королівства". Супутниковий центр Європейського союзу і Велика Британія мають намір співпрацювати в галузі космічної зйомки. "Сторони мають розглянути відповідні механізми співпраці в космосі", - також сказано в документі, який будуть обговорювати європейські лідери 25 листопада.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Джонсон про удари американською зброєю по РФ: Треба дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА